Hirdetés
. Hirdetés

Ötödik évtizedébe lép a Microsoft

|

Pontosan negyven éve alapította meg Bill Gates és Paul Allen a Microsoftot.

Hirdetés

A két programozó már 3 éve dolgozott együtt mikor BASIC fordítóprogramot írtak az akkoriban piacra dobott Altair 8800 számítógéphez. Gates felvette a kapcsolatot az MITS céggel, akik végül szerződést is kötöttek velük. 1975 április 4-én aztán Allen ötlete nyomán bejegyezték a Microsoftot.

Hirdetés

Az áttörést 1981 hozta mikor az IBM cég operációs rendszert keresett számítógépcsaládjához és végül a Microsoftot választották.

Gates megvette és átdolgozta a CP/M egyik klónját, és MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) néven adta át az IBM-nek. Az óriásvállalat végül PC-DOS-ként adta ki a programot a személyi számítógép bevezetésekor, 1981-ben, de a Microsoft megtartotta a szoftver tulajdonjogát. Az 1980-as években a DOS lett a legelterjedtebb operációs rendszer, a Microsoft pedig a piacvezető szoftvergyártó. A DOS fénykorában a legenda szerint Bill Gates azt mondta: "640 Kbyte memória mindenre elég!"

 

Allen 1983-ban kiszállt a cégből, ami két évvel később bemutatta a Windows első változatát, ami már grafikus felülettel rendelkezett. 1990 piacra dobták a Win 3.0 mellett az Office-t is, ami után a Windows a világ legelterjedtebb operációs rendszere lett. A sort ma már mindenki ismeri: Win95, 98, NT, 2000 majd az XP, a Vista, a Win7 és a Win8. 2015-ben pedig piacra kerül a Windows 10.

 

Dacára annak, milyen helyzeti előnyből indult, a Microsoftnak a mobileszközök piacán nem sikerült ugyanazt a dominanciát elérnie, mint az asztali PC-k világában. Mind az Apple mind a Google messze megelőzi penetráció tekintetében, a Windows Phone jelenleg szinte csak a felvásárolt Nokia telefonjain fut.

A játékpiacon szintén erős a konkurencia, de az Xbox-PlayStation párharc még mindig döntetlenre áll.

A vállalatot kezdettől fogva irányító Bill Gates - aki hosszú idő óta a világ egyik leggazdagabb emberének számít - 1998-ban lemondott az elnökségről. 2000 januárjában megvált a Microsoft vezérigazgatói tisztségétől is, és az igazgatótanács elnöke lett. 2014 óta már csak technológiai tanácsadóként vesz részt a vállalat irányításában. A cég élén 2000-től Steve Ballmer állt, aki ugyan vezetett be sikeres termékeket, de összességében lassan reagált a piaci trendekre, nem ismerte fel időben az okostelefonok és a táblagépek, a közösségi szolgáltatások fontosságát, és több bukásra ítélt termékkel is előállt (Zune zenelejátszó, Surface táblagép, Windows Vista operációs rendszer).

 

Ballmer tavaly távozott, a helyébe lépő indiai származású Satya Nadella, a vállalat történetének harmadik vezérigazgatója stratégiai változásokat jelentett be. Igen kemény portfoliótisztításba, leépítésbe fogott, és a vállalati stratégia teljes átszervezését helyezte kilátásba.

A Microsoft Corporation ma több mint 120 ezer alkalmazottat foglalkoztat a világ mintegy 150 országában. Székhelye a Washington állambeli Redmondban van. A cég részvénye egyike annak a harminc részvényből álló kosárnak, amelyből a Dow Jones Ipari Átlagot (DJIA) számítják. Milliárdos bevételeinek egyharmadát ma is a Windows különböző változatai adják, a világ számítógépeinek 90 százalékán jelenleg is valamelyik Windows operációs rendszer fut.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.