Hirdetés
. Hirdetés

Ötvenszer drágább

|

Az NHH elnöke sajtótájékoztatón beszélt a távközlési árak csökkenéséről. A SciamuS nem tartja kielégítőnek a mobilszolgáltatók az adatroaming-díjakat csökkentő lépéseit.

Hirdetés

Tavaly folytatódott a távközlési árak csökkenése, 2007-ben több mint 3,5 százalékkal mérséklődtek nominálisan 8 százalékos infláció mellett - idézi az MTI beszámolója Pataki Dánielt, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnökét. Pataki a csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: a vezetékes telefonvonalak száma tavaly 3 százalékkal 3,251 millióra csökkent 2006 véghez képest, a mobil-előfizetőké pedig 10,68 százalékkal 11,030 millióra nőtt. A szélessávú vezetékes internet előfizetések száma 33 százalékkal 1,325 millióra, a vezeték nélküliekkel együtt számítva pedig 60-70 százalékkal, 100 főre vetítve 16-17 főre emelkedetett tavaly. Ezen belül a mobil széles sávú internetezők száma az NHH adatai alapján tavaly nyár közepén elérte a 140 ezret.

Az elnök az adatokkal összefüggésben közölte, 2003 óta tavaly nőtt a legnagyobb arányban a mobilpiac: 2004-ben a bővülés 9,85 százalék, 2005-ben 6,79 százalék, 2006-ban pedig 6,93 százalék volt. Tavaly decemberben a Pannon GSM piaci részesedése 35,11 százalék, a T-Mobile-é 44 százalék, a Vodafone-é pedig 20,89 százalék volt. Pataki Dániel szerint az idén az NHH legfontosabb feladata egy új piacelemzés elkészítése, a digitális átállás megvalósítása a televíziózás területén, illetve a fogyasztóvédelem erősítése.

Két nemzetközi szervezet, az ERG és az IRG (European Regulators Group - Európai Szabályozók Csoportja; Independent Regulators Group - Független Szabályozók Csoportja) elnökeként Pataki Dániel elmondta: az első félévben az adatroaming szabályozás lesz a kulcstéma, illetve a mobil végződtetési díjak harmonizált alkalmazásának kialakítása. Ezen túlmenően az idén ki kell alakítani a keretszabályokat a 2010-2018 közötti időszakra vonatkozóan. Uniós szinten három területen várható vita, a távközlési tevékenységek funkcionális szétválasztásáról, az új európai hatóság létrehozásáról és a frekvencia szabályozásról.

Nyevrikel Emília, az NHH tanácsának tagja a szabályozás eredményeiről elmondta, hogy a vezetékes hangpiacon a koncentráció 75-85 százalékra csökkent tavaly, miközben az árak 6 év alatt nominálisan 10 százalékkal mérséklődtek. A mobilpiacon is csökkentek a kiskereskedelmi díjak, 6 év alatt 47 százalékkal, míg 2009 végére a díjcsökkenés már eléri a 60 százalékot a hatóság tevékenysége révén. A szélessávú piac 4 év alatt 74 százalékkal nőtt, miközben az árak mérséklődtek, s ma már 5000 forint alatti összegért lehet előfizetni havonta a széles sávú internetre. Nyevrikel Emília szerint az a cél, hogy kevesebb területet hatékonyabban szabályozzanak, és új eszközöket használjanak fel a verseny élénkítésére.

A tanács alelnöke, Rozgonyi Krisztina a műsorterjesztési piac digitalizációjáról beszélt, ami a kábeltévé-szolgáltatóknál már korábban elkezdődött. A földfelszíni terjesztés esetében 2008 végig kell kiírnia a digitalizálással összefüggő pályázatot az NHH. A pályázattal kapcsolatban elmondta: pénteken a hatóság az illetékes országgyűlési bizottságnak átadja az ezzel kapcsolatos anyagot, így március elején már dönthet a bizottság arról, hogy az év végénél hamarabb írják ki a pályázatot. Az NHH kész arra, hogy akár már március végén kiírja a tendert.

Dömötörné Ács Katalin főigazgató-helyettes a piacfelügyeleti tevékenységéről szólva ismertette, hogy tavaly körülbelül 60 millió forint bírságot szabtak ki, de még nem zárult le minden vizsgálat, ezért ez az összeg még nőhet. Egy évvel korábban 93 millió forint volt a bírság összege. Kifejtette: az idén a hatóság egyebek mellett a hűségszerződéseket, az internetes garantált le-és feltöltési sebességeket vizsgálja.

A hírközlési fogyasztói jogok képviselője, Takács Péter arról számolt be, hogy tovább folytatják a felhasználók tájékoztatását a hűségnyilatkozattal, a hangszerződésekkel, a szándékolatalan barangolással (roaming) és a garantált sávszélességgel kapcsolatban, azért, hogy tisztában legyenek jogaikkal, illetve az adott szolgáltatás hátrányaival. Pataki Dániel kérdésre válaszolva közölte: az NHH bízik abban, hogy a magyar piacon anélkül is meg tud jelenni egy virtuális mobil szolgáltató, hogy ezt a hatóság kikényszerítené.

Tavaly a legnagyobb, 40 millió forintos bírságot az UPC Magyarországra szabták ki azért, mert több ezer előfizetője úgy "értesült" internet-, kábeltévé- és telefonszolgáltatásának megszűnéséről, hogy egyik napról a másikra nem tudta igénybe venni, jóllehet a társaságnak már fél évvel korábban volt információja arról, hogy az Eurokábel például Budaörsön nem teszi elérhetővé számára a hálózatát.

A SciamuS közleménye a mobilszolgáltatók adatroaming díjainak csökkentésére irányul lépéseit értékeli. A mobilszolgáltatók adatforgalmi díjai belföldi használat esetén (nem akciós árakkal számolva) nettó 0,83 és 1,00 forint között mozognak megabájtonként, abban az esetben, ha a felhasználó kihasználja a havidíjban biztosított 5 gigabájtot. Amennyiben nem használja ki a biztosított adatforgalmat a díjak fajlagosan magasabbak lehetnek. Ha a felhasználó túllépi az 5 gigabájt forgalmat, ellentétben a hang esetén megszokott konstrukciókkal, nem kevesebbet, hanem többet kell fizetni. Ebben az esetben az ár nettó 5 és 10 forint között mozog megabájtonként, amit 10 kilobájtonként kell fizetni.

A külföldi használatért a T-Mobile ígérete alapján nettó 525 forintot kell majd fizetni megabájtonként. A telekommunikációs tanácsadó megítélése szerint ez is irreálisan magas, hiszen 50-100-szor magasabb összeg, mint belföldi adatforgalom esetén. Rontja a helyzetet tovább, hogy a külföldi használatért nem 10 kilobájtonként számláznak a szolgáltatók, hanem a Pannon és a T-Mobile 100 kilobájtonként, a Vodafone 500 kilobájtonként. Ez hasonlóan hátrányos, mint a hangszolgáltatás esetén a percdíj alapú elszámolás.

A Vodafone által emlegetett, "elkötelezettség jeleként biztosított kedvezmény" nettó 2500 forintért 50 megabájt forgalmat biztosít, aminek három buktatója van. Ez a csomag kizárólag preferált hálózatra vonatkozik, illetve az 50 megabájtot túllépve (amit figyelemmel kísérni szinte lehetetlen) nettó 1042 forint/ megabájtot fizethetünk. Ezen felül az elszámolás 500 kilobájtos egységekben történik, ami szintén nagyon hátrányos a fogyasztókra nézve. De ha mindezen rejtett csapdákat figyelmen kívül hagyjuk, akkor is irreálisan magas 2500 forint/ nap / 50 megabájt, a belföldi 4167 forint/ hónap / 5 gigabájthoz képest.

A Pannon ára jelenleg nettó 667 forint/ megabájt, ez "csak" 67-szer annyi, mint a belföldi díj. Ez az ár is kizárólag preferált partnerhálózatban érvényes, melyből a Pannonnak kevesebb van, mint a másik két szolgáltatónak. Nem preferált hálózatban az ár nettó 2000 Ft / megabájt, ami a belföldi ár 200-szorosa.

A SciamuS szerint a szolgáltatóknak minimális adminisztrációs munkát jelent csupán a külföldi használat, így tapasztalataikra alapozva az ár nem lehetne több a belföldi árak 1,1-szerese, maximum 1,5-szöröse. Emellett a külföldre utazók szokásainak megfelelően indokolt a napi csomagok alkalmazása.

A SciamuS számításai alapján a reális ár, napi csomag esetén, nettó 3-500 forint, mely a tanácsadó javaslata alapján magában foglalna 100 megabájt forgalmat (így lenne nettó 3-5 forint/ megabájt az adatroaming díja), az e feletti használat esetén (alkalmazkodva a mobilszolgáltatók nem túl logikus szokásaihoz) nettó 12 forint/ megabájt összegért internetezhetnénk külföldön, 10 kilobájtos egységekben számlázva.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.