Hirdetés
. Hirdetés

Papírmentes könyvelés

|

Egy új hazai startup segítené a KKV-k és a könyvelők munkáját.

Hirdetés

A dokumentumok, elsősorban számlák továbbításának új, digitális módját kínálja a számvitellel foglalkozóknak egy hazai fejlesztés. Az alkotói által dokumentumközműnek nevezett megoldás platformfüggetlen, és szakít a számlák papíralapú szállításának több évtizedes gyakorlatával.

Hirdetés

A KKV szektor szereplőinek jelentős része külsős szakemberrel, könyvelőirodával végezteti számviteli, könyvelési feladatait. Az ehhez szükséges bizonylatokat, elsősorban bejövő és kibocsátott számlákat jellemzően papír alapon, havonta juttatják el. Ezt a gyakorlatot váltja ki egy 21. századhoz méltó megoldással az SDS Zrt. rendszere.

Könnyebb a könyvelőknek
A megoldás a gyakorlatban egyfajta elektronikus csőpostaként működik. A beszkennelt dokumentum jóváhagyás után a dokumentumot befogadó rendszer tudásától függően automatikusan rögzíthető a könyvelő rendszerébe. Előnyei, hogy a papír alapú dokumentumokat nem kell sem a könyvelőnél, sem pedig az irodában őrizni (ha van megőrzési kötelezettség, akkor is egyből az irattárba, archívumba kerülhetnek), hiszen annak képi anyaga mindig rendelkezésre áll. Ezzel nem csak a könyvelőirodákban tonnaszám halmozódó számláktól lehet megszabadulni, de állandó utaztatásuktól is. A teljesen papírmentes adatbázis létrehozásának természetesen az is feltétele, hogy minden dokumentum elektronikusan archivált legyen.

 

A mostani rendszerben az eredeti bizonylat havi gyűjtésben a könyvelőhöz kerül – érte megy, vagy az adózó viszi el neki − majd év végén, pontosabban a beszámoló elkészítését követően a könyvelő visszajuttatja a köteget a vállalkozáshoz, aki ezt valahol eltárolja, majd egy esetleges vizsgálatnál, beszámoltatásnál az egész papírhalmazt újra elviszi a könyvelőhöz, aki az ellenőrzés végeztével újra visszaadja azt.

Ehhez képest az új rendszer rendezett adathalmazt hoz létre. Kinyeri az adatokat a dokumentumból, a könyvelési program számára feldolgozható formában eljuttatja azokat a könyvelőhöz, miközben rendelkezésre áll a dokumentum eredeti, beszkennelt képe is, amely a bizonylatok között lépegetve, keresve meg is jelenik.

IT-szempontból
A rendszer több építőelemből áll össze. A papíralapú dokumentumot be kell szkennelni, vagy ha eleve kép, pdf, stb. formában, tehát digitálisan érkezett, akkor pedig be kell olvastatni a rendszerrel. Ezt követően egy külső karakterfelismerő szolgáltatás kinyeri belőle az adatokat. A beküldést végezheti közvetlenül egy számlázó, de egy vállalatirányítási program is. Az sdsys kapcsolat meghatározó technikája egy SOAP kommunikációs csatorna, xml fájlokkal.

A megoldás egyik legfontosabb IT előnye, hogy platformfüggetlen, bármely, pl. könyvelési rendszerbe gyorsan integrálható, mindenki számára elérhető dokumentumközműként kíván működni. A fejlesztő SDS Zrt. most külön pénzügyi megoldást dolgozott ki arra, hogy a könyvelési és más szoftverek fejlesztőit, gyártóit érdekeltté tegye a csatolófelület beillesztésében. Emellett az eszköz kiváltja a máskor szükséges, egyedi interface-eket, mert bármely két szoftver között képes adatot közvetíteni.
Az SDSys (Smart Dokument System) rendszerrel egy olyan felület is keletkezett, amelyen a kiegészítő szolgáltatások egy kattintással elérhetők, és kifejezetten törekvés, hogy itt rövidesen több szolgáltató is megjelenjen ugyanarra a feladatra (pl. archiválás). Fontos tény továbbá, hogy az SDSys rendszerben egy elektronikus számla létrehozása töredékébe kerülhet más szolgáltatásokhoz képest, ami további felhasználási területeket vetít előre.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.