Hirdetés
. Hirdetés

Párbeszédet sürget az IVSZ a telekomadó miatt

|

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) a távközlési válságadó után mielőbbi párbeszédet sürget az iparág fejlődését érintő szakpolitikai tervekről. Az IVSZ több mint két héttel a különadó elfogadó elfogadása után tette közzé közleményét.

Hirdetés

Az IVSZ álláspontja szerint Magyarország alapvető érdeke a gazdasági növekedés mihamarabbi beindítása, a nemzetközi befektetői bizalom fenntartása, az ország versenyképességének növelése. A szervezet megérti, hogy a fenti célok eléréséhez tartani kell a költségvetési hiánycélt, és ennek érdekében a közterhek ideiglenes emelése vált szükségessé.

Mindemellett a választási kampányban még nyíltan a Fidesz mellett kampányoló szakmai szervezet mostani közleménye rámutat a magyarországi telekommunikációs szektor gazdaság-élénkítésben eddig vállalt kiemelt gazdasági szerepére, és arra, hogy az iparág szereplői az elmúlt három évben több mint 500 milliárd forintot fordítottak beruházásaikra, a legmodernebb vezetékes és vezeték nélküli technológiák meghonosítására. "Számításaink szerint a dinamikus fejlődés fenntartásához a következő években is további több százmilliárd forint beruházásra lesz szükség. Ezt a fejlődést azonban jelentősen beárnyékolhatja a szektorra kivetett évi 61 milliárd forintos különadó, amely megítélésük szerint megtorpanthatja az iparág fejlesztési lendületét" - olvasható állásfoglalásukban.

Az IVSZ meggyőződése szerint az átmeneti, 2012-ig szóló forráskivonás kockázatait mérséklendő olyan szakpolitikára van szükség, amely figyelembe veszi az iparág és így az ország fejlődésének közép- és hosszú távú érdekeit. "Hazánk alapvető érdeke versenyképességének növelése, a nemzetközi befektetői bizalom megőrzése, valamint az az igény,hogy megfeleljen az EU Digitális Menetrendjében felvázolt ambiciózus céloknak."

Az IVSZ közleménye emlékeztet, hogy a most kirótt teher mellett a hazai távközlési szektort már ma is számos adminisztratív és pénzügyi teher sújtja. Ezek ésszerű mérséklése mellett a szervezet álláspontja szerint olyan további intézkedésekre van szükség, amelyek ösztönzik a telekommunikációs beruházásokat, munkahelyeket teremtenek és hozzájárulnak nemzetgazdaságunk fellendítéséhez.

Az IVSZ a szakmai együttműködés keretében készen áll arra, hogy a szaktárcával közösen az iparág számára világos célokat fogalmazzon meg, és egy minden érintett fél által elfogadott menetrendet dolgozzon ki. "Álláspontunk szerint a hazai szabályozási környezetet kiszámíthatóvá, a hatósági szerepköröket pedig egyértelművé kell tenni. Véleményünk szerint a szélessávú hozzáférés és az internet-használat további elterjedését keresletösztönzéssel kell elősegíteni, a rendelkezésre álló kihasználatlan frekvenciasávokat késedelem nélkül hasznosítani kell, a jelenlegi, kimagaslóan magas frekvenciahasználati díjakat pedig csökkenteni szükséges. Meggyőződésük, hogy ezzel párhuzamosan indokolt az iparágat sújtó piacfelügyeleti és számhasználati díjak mérséklése, a bürokratikus terhek további csökkentése. Végül orvosolni szükséges a válságadó esetleges piactorzító hatását úgy is, hogy a közbeszerzésekből ne legyen kizáró ok, ha egy vállalkozás eredménye a különadó miatt fordul negatívba."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.