Hirdetés
. Hirdetés

Partnerség a kormányzattal

|

Az IVSZ jó együttműködést alakított ki a kormányzati szervezetekkel, ám ez nem jelenti azt, hogy minden olajozottan megy. Komoly gond például, hogy még mindig lassan jutnak célba a pályázati források.

Hirdetés

Míg korábban a közlemények kiadásán kívül jobbára a partneri kapcsolatok keresésére terjedt ki az IVSZ munkája, addig a kormányzat ma már partnerként tekint az érdekképviseleti szervezetre – fogalmazott Laufer Tamás elnök. Az informatikai, távközlési és elektronikai ágazat, mintegy 4000 milliárd forintos éves árbevételével a GDP több mint 10 százalékát teszi ki. Az egész országot jelentősen érinti tehát, ha bizonyos törvények, rendelkezések egyes elemei az ágazat érdekei ellen hatnak. Az IVSZ jó együttműködést alakított ki a minisztériumokkal és más kormányzati intézményekkel, ám ez nem jelenti azt, hogy minden esetben sikerül közösen alkotniuk.

Idén az IVSZ két területre, az iparág fejlesztésére és a piac növekedésére fókuszál. Az informatikai, a távközlési és az elektronikai ipar csak akkor válhat igazi húzóágazattá, ha ezt az irányelvet a pályázati rendszer is leképezi. Tavaly például – rendkívül sajnálatos módon – megjelentek olyan pályázatok, amelyeken a fiatal, illetve tárgyi eszközökkel nem rendelkező kisvállalatok nem indulhattak. Olyan KKV-barát közbeszerzésre van szükség, amelynek folyamatai a mainál sokkal kevésbé bürokratikusak.

A felsőoktatási rendszer változásával kapcsolatban Laufer Tamás kifejtette: az új törvény értelmében összességében nőttek az ágazat lehetőségei. Az arányok változásával előtérbe került a műszaki és természettudományos képzés. Jó irány, ha minél több olyan fiatalt képeznek, akik tanulmányaik befejezése után biztosan tudnak majd értéket termelni.

A szakképzés területén a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az IVSZ kulcspartnere. A fő feladat az informatikai szakképzés transzparenssé tétele. Fontos, hogy egy végzett informatikai szakember olyan értéket képviseljen, amit a vállalatok gyakorlatilag azonnal tudnak hasznosítani.

A piacon van kockázati tőke. Ötletekre van szükség, hogy a tőke jó helyre kerülhessen. A piac növekedésének egyik kulcskérdése, hogy a különféle európai uniós és hazai források a mostaninál gyorsabban jussanak célba. Laufer Tamás nehezményezi, hogy bár a kormány magas szinten elkötelezett a források szétosztásának felgyorsítása mellett, a végrehajtás még ma sem tökéletes.

Az IVSZ fontosnak tartja, hogy a lakosság körében terjedjen a gyors, követhető elektronikus ügyintézés, mind az államigazgatás, mind a közigazgatás területén. Ezt szabályozási eszközökkel is támogatni kellene (például bizonyos ügyek elektronikus intézésének kötelezővé tételével).

Kérdésre válaszolva Laufer Tamás elmondta: mivel a kormányzatban nincs az ágazatnak egyetlen felelős minisztériuma, az IVSZ munkája során több szervezettel működik együtt. Nagyon fontos, hogy az érintettek összefogjanak, mert ellenkező esetben az ország fejlődése kerülhet veszélybe.

A Digitális Megújulás Cselekvési Tervben foglaltakkal kapcsolatban az IVSZ elnöke rámutatott: bizonyos célok megvalósítása – érthetetlen módon – késik. Ilyen például az elektronikus útdíjfizetési rendszer, aminek bevezetése évente mintegy 70 milliárd forinthoz juttatná a költségvetést. Hasonlóképpen sokat lehetne nyerni azzal, ha informatikai eszközöket alkalmaznának a be nem fizetett áfa mennyiségének visszaszorítására.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.