Hirdetés
. Hirdetés

PCM is lesz a Samsung okostelefon lapkakészletében

|

A fázisváltó memóriás mobiltelefonok jövő évre várhatók.

Hirdetés

Szerdai bejelentése szerint egy új okostelefonokhoz való lapkakészlettel jelenik meg a Samsung, melyben a fázisváltó memória (PCM) támogatása is benne lesz. A fázisváltó memória az az adattároló technológia, mely végül felválthatja a flasht.

Az 512 megabites PCM multichip csomag visszafelé kompatibilis lesz azokkal a NOR flash memóriákkal, melyek a 40-49 nanométeres gyártástechnológiával készültek. Ez lehetővé teszi a mobiltelefon gyártók számára, hogy közvetlenül beépíthessék az új memóriatípust készülékeikbe.

 

 

Gregory Wong, a Forward Insight elemzője szerint a Samsung bejelentése jelentős, mivel az első olyan PCM termékről van szó, mely többlapkás csomag része. Az okostelefonok rendszerint ilyen csomagokra épülnek különféle memóriákkal az adattároláshoz és a rendszerhez. Példaként említhetők az SRAM és NOR memóriákat egyaránt tartalmazó csomagok, melyek sok mai telefonban megtalálhatók.

Évtizedek óta folyik a fázisváltó memória technológia kutatása és már kész komponensek is jelentek meg a Samsung és a Numonyx kínálatában. A PCM memóriák egy üvegszerű anyagra épülnek, mely többféle kristályszerkezetet is képes felvenni amint atomjai újrarendeződnek. Ez a jelenség adja az adattárolás alapját az újraírható CD és DVD lemezek esetében is, ott az anyag fázisváltással megváltozó optikai tulajdonságai számítanak. A PCM memóriák azt használják ki, hogy az anyag vezetőképessége is más amorf és kristályos állapotban. Az Intel és az ST Microelectronics egy precízebb vezérléssel is folytat kísérleteket, ahol az anyag nem csak a klasszikus amorf és krisztályos állású, hanem még két egyéb állapotot is felvehet, így egyetlen cella két bitnyi információt is tárolhat, ami a szokásosnak duplája. A legmegfelelőbb anyag a PCM memóraiacellák készítéséhez a germánium, antimon és tellur kalcogenid ötvözete.

A jelenleg alkalmazott NOR flash technológia igen kiforrott, ám vannak hátrányai: gyártástechnológiája nem javítható tovább, az írási művelet lassú és minden írással öregednek a cellák. Ezek a hátrányok kiküszöbölhetők az új PCM memóriákkal, melyek valóban gyorsabbak és milliószor újraírhatóak, ám eddig energiaigényük íráskor magasabb. A gyártók összességében mégis kisebb fogyasztású cellákat ígérnek PCM alapokon, mint a hagyományos NOR flash memóriával.

A múlt héten jelentett be a Numonyx 128 megabites PCM lapkákat. A Numonyx és a Samsung tavaly szövetségre léptek és együttesen fejlesztik tovább a PCM technológiát. A Numonyx-ot februárban felvásárolta a Micron lapkagyártó cég.

A Forward Insight elemzője szerint a fejlesztő cégek érdeke, hogy a technológiát több lapkagyártó is használja majd, mivel az ügyfelek nem szeretik egyetlen beszállítóhoz kötni magukat. A technológia fejlesztése gyorsan halad, már következő évben megjelenhetnek az első PCM memóriás telefonok.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.