Hirdetés
. Hirdetés

PDC: tovább gyorsul a Silverlight 4

|

A Silverlight 4, az Office 2010 és a SharePoint Server 2010 nyilvános béta verziójának bejelentésével indult a PDC második napja.

Hirdetés

Szerdától elérhető a Microsoft Project 2010 és a Visio 2010 béta verziója, valamint a Visual Studio 2010 második béta verziója is. A nyitó előadás első szereplője azonban a Windows 7 és az Internet Explorer következő, 9-es verziója volt. Steven Sinofsky, a Windows és Windows Live üzletág elnöke többek között olyan alkalmazásfejlesztő felületeket (API-kat) mutatott be, amelyek segítségével a fejlesztők látványos módon hasznosíthatják az általuk készített alkalmazásokban a Windows 7 grafikus kezelőfelületének számos képességét, például a Szalag eszköztárat, a Tálca Ugrólistáit, a többszörös érintésérzékelést és a kézírás-felismerést.

 

sinofsky.jpg
 

Steven Sinofsky


Steven Sinofsky a fejlesztés korai szakaszánál tartó Internet Explorer 9-ben érkező újdonságokról is előzetes áttekintést adott. Ezek egy része a teljesítményt és az új szabványok (például a HTML 5) támogatását, valamint a grafika, az animáció és a videó megjelenítésében a hardveres gyorsítás és a legújabb DirectX technológiák használatát érinti, és a vastag kliensen megszokott felhasználói élmény weben történő reprodukálását ígéri. Az IE9 képességeit ismertető videók szerdától a Channel 9-on (channel9.msdn.com), a Microsoft fejlesztői hálózatának videocsatornáján láthatók.

Silverlight 4

Ezt követően Scott Guthrie, a Microsoft .NET fejlesztői platformért felelős alelnöke lépett a pódiumra, hogy bemutassa a Silverlight 4 új képességeit. A Microsoft mindössze 22 hónap alatt jutott el webalkalmazás-keretrendszere, a Silverlight 3-as verziójáig, amelynek bejelentését követően mindössze négy hónapra a 4-es verzió nyilvános bétája is elérhetővé vált. Ez a tempó is mutatja, hogy a Microsoft mennyire fontosnak tartja a webfejlesztés lehetőségeinek folyamatos bővítését mind a lakossági mind a vállalati piacon.

A Silverlight 4 többek között továbbfejlesztett, böngészőn kívüli képességekkel érkezik, amelyek offline, a desktop kezelőfelületen is gazdagabb felhasználói élményt biztosítanak anélkül, hogy ehhez a fejlesztőknek külön kódot kellene írniuk vagy futtatókörnyezetet adniuk. Az új verzió különösen sok újdonságot tartogat a vállalati alkalmazások fejlesztőinek - például teljes körű Visual Studio 2010 támogatást, Microsoft Office és Microsoft SharePoint Server közötti integrációt, továbbfejlesztett szövegszerkesztő, táblázat- és nyomtatókezelő képességeket. A PDC 2009 közönsége előtt a Microsoft egyik ügyfele, a SnapFlow például azt demonstrálta, hogy a Silverlight 4 alapjain miként készített folyamattervező eszközt, amellyel a kisebb vállalatok is könnyen, programozás nélkül kialakíthatják munkafolyamataikat.

A lakossági piacra készülő fejlesztésekhez a Silverlight 4 webkamera és mikrofon-kezelést, a videó és audió tartalom változatos eszközökön történő megjelenítését szolgáló, natív multicast képességet, az interaktív alkalmazások készítéséhez több mint hatvan, testre szabható HTML vezérlőt kínál. A vezérlők egyikével például a weboldal tartalma egy kattintással kirakójátékká (puzzle-lé) alakítható, beleértve a lejátszott videót is, amely a kirakójáték darabjain is aktív marad.

 

silverlight4.jpg
 

Bing-es puzzle


A Silverlight 4-ben a webkamerával felvett videó látványos effektusokkal gazdagítható, egy további demó során pedig a konferencia résztvevői a Facebook példáján azt is láthatták, hogy ez a technológia milyen lehetőségekkel bővítheti a közösségi weboldalak szolgáltatásait.

A Microsoft szerint a jövő év első felére elkészülő Silverlight 4 kétszer gyorsabb, mint a jelenlegi verzió, 30 százalékkal rövidebb idő alatt elindul, mérete ugyanakkor változatlanul 5 megabájt körüli, így 10 másodperc alatt letölthető. Guthrie azt is elmondta, hogy az internetre csatlakozó eszközök 45 százalékán Silverlight fut - ez az arány a 3-as verzió bejelentésekor még 33 százalék volt. Nagy Silverlight felhasználó a Continental Airlines, az eBay és az NBC - a tévéhálózat online közvetítését a 2010-es vancouveri téli olimpiai játékokról is ez a technológia fogja meghajtani. A Bloomberg ugyancsak bejelentette, hogy üzleti információs szolgáltatását Silverlight alapokra fogja helyezni.

Közösségi konnektor

Kurt DelBeneA nyitóelőadás végén Kurt DelBene, a Microsoft Office Business Productivity csoportjának alelnöke a Microsoft Office 2010, a SharePoint Server 2010, a Project 2010 és a Visio 2010 nyilvános béta verziója mellett az Office Mobile 2010 és az Office Web Apps szabadon elérhető bétáját is bejelentette. Ezekkel a szoftvercég nagyobb hatékonyságot kíván biztosítani az infómunkásoknak a vastag kliensen, a mobil eszközökön és a böngészőben, helyben telepített, illetve a felhőben, szolgáltatásként elérhető informatikai infrastruktúrán egyaránt. A termékek egyúttal egységes üzleti platformot is alkotnak, amely számtalan lehetőséget kínál a munka hatékonyságát javító, további alkalmazások fejlesztéséhez és testre szabásához.

 

socailconnector.jpg
 

Outlook Social Connector

Az Office 2010 egyik legnagyobb újdonsága az Outlook Social Connector, amelynek segítségével a felhasználó által használt közösségi weboldalakon, valamint a vállalati portálon zajló kommunikáció és interakció is megjeleníthető az Outlookban. Az új funkció mostani, béta állapotában a SharePoint Server 2010-zel működik együtt, bejelentésekor pedig a Windows Live-ot is támogatni fogja. A LinkedIn, a világ legnagyobb szakmai közösségi hálózata szintén bejelentette, hogy a jövő év elejétől támogatni fogja az Outlook Social Connectort. A Microsoft egy szoftverfejlesztői készletet (SDK-t) is bejelentett, amellyel a fejlesztők további közösségi weboldalak felé is kialakíthatják az integrációt. Ez olyan szoros lehet, hogy ha valaki például frissíti profiljának adatait egy közösségi oldalon, és új telefonszámot, e-mail címet ad meg, akkor azt az Outlook szinkronizálja a címtárban. De a funkciónak köszönhetően egy értekezlet résztvevőinek arcképe is megtekinthető lesz az Outlook-ban, ha rendelkeznek nyilvánosan elérhető fotóval valamelyik közösségi weboldalon.

Az Outlook 2010 további újdonságai közé tartozik, hogy - Exchange Server 2010-zel együtt használva - hangüzeneteket is fogad, amelyek szöveges átiratát is megjeleníti a beérkező üzenetek között, megfelelő nyelvi támogatás esetén. További finomítás, hogy a felhasználó az Outlook Szalag kezelőfelületén található, találkozó-kezdeményező gombbal is válaszolhat egy levélre - így a meghívó elkészítése és elküldése egyetlen kattintásra redukálódik.

Az Office 2010-ben, böngészőből, egyszerre több felhasználó is dolgozhat ugyanazon a szöveges dokumentumon, táblázaton vagy OneNote-feladaton. A PowerPoint nagy felbontású videók beillesztését és szerkesztését is lehetővé teszi, így a színkorrekcióhoz, átméretezéshez vagy néhány effektus alkalmazásához nem kell külön videószerkesztő programot megnyitni.

Az Office Backstage pedig egy kulisszák mögötti nézetet ad arról, hogy mi történik egy-egy feladat kapcsán, például kik dolgoznak ugyanazon a dokumentumon, kik férnek még hozzá, és ugyanitt szabályozható a dokumentum megosztása, illetve konfigurálható a nyomtatása is.

Az Office 2010 és a SharePoint Server 2010 közötti integrációnak köszönhetően az infómunkások egyszerű módon lementhetik a vállalati portálon levő munkakörnyezetüket a notebookra és magukkal vihetik, majd amikor ismét csatlakoznak a hálózatra, szinkronizálhatják azt a portállal.

A Microsoft termékeinek most bejelentett, nyilvános béta verziói a www.microsoft.com/2010 weboldalról tölthetők le.

DelBene azt is bejelentette, hogy a Microsoft és az SAP a Duet új változatán dolgozik. A két cég pár évvel ezelőtti, közös fejlesztése eredetileg az SAP vállalatirányítási rendszereiből származó információkat tette elérhetővé az Office-ban. A Duet Enterprise for Microsoft SharePoint and SAP ezt az integrációt a Microsoft portálmegoldására is kiterjeszti majd a jövő év második felétől.

Átütő sikert aratott Steven Sinofsky azon bejelentése is, hogy a PDC 2009-en részt vevő, erre jogosult fejlesztők Acer Aspire 1420P tábla PC-t kapnak a Windows 7 Ultimate kiadásával. A Microsoft ezzel is bátorítani kívánja az operációs rendszer új verziójára történő alkalmazásfejlesztést.

A cikk a Computerworld oldalán jelent meg.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.