Hirdetés
. Hirdetés

"Pénztárca" a Google-től

|

Egy érintés a mobiltelefonnal, és már vihetjük is a szendvicset.

Hirdetés

Google Wallet
Google Wallet
Nincs egy hete, hogy részletesebben foglalkoztunk a készpénz eltűnésével párhuzamosan egyre erőteljesebbé váló mobilfizetési megoldásokkal. Már azon cikkünkben is írtunk a Google Wallet szolgáltatásról, melyet az amerikai óriásvállalat még május 26-án jelentett be. A tegnapi nap óta immár nem csak tesztelési céllal használható a lehetőség, hanem Sprint Nexus S 4G okostelefonokon élesben is lehet költeni a pénzt (egyelőre csak az USA-ban).

A Google Wallet a near-field communications (NFC, közeltéri kommunikáció) technológiát használja. Ez nagyon kis hatótávolságban (néhány centiméter) képes jeleket küldeni, így kommunikálva az adatfolyamot értelmezni képes terminállal. Vagyis mindössze arra van szükség egy gyors fizetéshez, hogy okostelefonunkat hozzáérintsük az elfogadóhely termináljához, és máris megtörténik a tranzakció. Na és természetesen egy megfelelő kerettel rendelkező bankszámlával is rendelkeznünk kell.

Jelenleg a Google Wallet csak az amerikai Sprint mobilszolgáltató hálózatában működik, Nexus S 4G eszközökön. Mindazonáltal a Google tegnap közölte a nyilvánossággal, hogy tervei szerint hamarosan más androidos készülékekre is megjelenik majd a szolgáltatás a közeljövőben, illetve egyéb vezetékmentes hálózatokon is használhatóvá válik a Google-féle NFC technológia.

Használat
Jelenleg Citi Mastercard és Google Prepaid Card birtokában lehet használni a Walletet. Utóbbit egyébként a vállalat állítása szerint bármilyen bankkártyáról fel lehet tölteni pénzzel; a keresőóriás elszántságát jelzi, hogy minden amerikainak, aki év végéig pénzt helyez el rajta, 10 dolláros bónuszt ír jóvá. Persze, ez még nem lenne elég az „üdvözüléshez", ha nem állapodott volna meg időben az elfogadóhelyek egy részével a vállalat, hiszen az NFC-képes terminálokat be is kellett szerezni, illetve üzembe helyezésükre is időt kellett szánni. Ennek köszönhetően jelenleg is már számos helyen lehet fizetni okostelefonnal, például a RadioShack, a Subway és a Macy's egyaránt tudja kezelni a lelkes Nexus S 4G tulajdonosok érdeklődését.

Mint minden elektronikus fizetési módszer esetében, úgy a Google Wallet kapcsán is fontos annak biztonságáról említést tenni. Az amerikai vállalat három kulcsfontosságú tényezőt emelt ki, mint a pénz megőrzésének alapköveit. Egyrészt szükség van egy PIN kód megadására, minden egyes vásárlás előtt, azaz ugyanaz a biztonsági szint áll fenn, mint egy hagyományos bank/hitelkártya használatakor. Emellett a Google létrehozott egy különálló chipet (Secure Element), mely a kártya adatait titkosítva tárolja, elkülönítve a telefon memóriájától. Ez a lapka képes önmaga megsemmisítésére, ha külső hatás, fizikai behatolási kísérlet éri, állítja a keresőóriás. Végül, a Google a Mastercard PayPass technológiáját használja, hogy a kártyaadatok titkosítva jussanak el a telefonról az NFC-képes terminálig. Ezzel a „lehallgatásokat" igyekszik ellehetetleníteni a vállalat.

Természetesen nem csak a Google kínál mobilfizetési lehetőséget, és ehhez még el sem kell hagynunk az androidos ökoszisztémát. A platform 2.3-as (Gingerbread) változatának megjelenésével debütált az NFC technológia a telefonokban, melyet a szemfüles cégek gyorsan kiaknázva használatba is állítottak. A PayPal például szintén saját alkalmazást hozott létre, a Google Nexus S okostelefonjával rendelkezők számára, mely a Google Wallettel analóg módon működik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.