Hirdetés
. Hirdetés

Pepper, Riba és társaik gyógyítóknak szegődtek

|

A robotok előbb-utóbb gyökeresen megváltoztatják az egészségügyi ellátást. A betegápolóknak a fizikai erejüket kölcsönzik, vérvételkor vagy a műtőben rendkívüli precizitásukat és éles látásukat vehetik igénybe az ápolók és az orvosok.

Hirdetés

Pepper, a humanoid robot nem csak repülőtereken segít útba igazítani. 2016 nyarától éjjel-nappali recepciósként dolgozik a belga AZ Damiaan kórházban. A húsz nyelven értő Pepper nem az első humanoid az intézményben: elődje, Zora nála is kisebb és lassabb mozgású volt; őt elsősorban fizikoterápiás kezeléseknél használták. A japán Nagoya város egyetemi kórházában a Toyota Industriesnál fejlesztett, guruló hűtőszekrényhez hasonló robotok szállítják a gyógyszereket az egyes osztályok, részlegek között anélkül, hogy zavarnák munkájukban a sürgő-forgó kórházi személyzetet.

Hirdetés

Riba, vagyis az interaktív testsegítő robot (Robot for Interactive Body Assistance) a fizikai erejével tűnik ki, hiszen a betegmozgatás a dolga. Ezek a robotok megkímélik az ápolószemélyzetet a fekvőbetegek felemelésének, visszafektetésének, forgatásának fáradságos munkájától. Az utóbbi két évben sérv-, fül-, orr- és torokműtéteknél is segédkeztek már robotok. Asszisztáltak fogászati implantátum-beültetéseknél, sőt szemen belüli műtéteknél. Néhány hónappal ezelőtt pedig - Közép- és Kelet-Európában első ízben - idegsebész robot vett részt agyműtétben Magyarországon.

Egyszerűbb esetek
Meglehet, a hazai egészségügyi ellátásban edződött páciensek számára futurisztikusnak hatnak a fenti példák, a robotika a kórházakat sem kerüli el. Minthogy az ember a leggyengébb láncszem, a biztonságot erősítheti, ha a manuális adatrögzítés és -tárolás feladatát sikerül automatizálni, csökkentve ezzel az ügyintézési és adminisztrációs feladatok számát. A kórházi robotasszisztensek sosem vonulnak vissza kávézni a nővérszobába, hanem lankadatlan éberséggel figyelik a páciensek adatait, automatikusan rögzítik az információkat a beteg elektronikus egészségügyi nyilvántartásába, és azonnal riasztják a nővéreket, amikor emberi jelenlétre van szükség.

A páciens életjeleinek és állapotának ellenőrzésén túl olyan egyszerűbb feladatok ellátására is képesek, mint a vérvétel vagy a gyógyszerek előkészítése és adagolása. Például a Koppenhágai Egyetemi Kórházban, Gentoftéban két UR5 robot optimalizálja a tesztelendő vérminták kezelését és válogatását, így a laboratóriumnak sikerült elérnie azt a kitűzött célt, hogy a vizsgálatok több mint 90 százalékával végezzen egy órán belül annak ellenére, hogy 20 százalékkal több minta érkezik be hozzájuk. Az

Odensei Egyetem idegsebészeti központja és a Universal Robots Patient@Home projektjének keretében az UR-robotok agyvérzést elszenvedett betegek rehabilitációjában segítenek. A Massage Robotics nevű dél-kaliforniai startup Universal Robots UR10 robotkart integrált Alexnek nevezett ember nagyságú masszírozó robotjához. Megoldásuk a 12 milliárd dolláros masszázspiacot szólítja meg azzal, hogy teljesen újragondolja az emberközpontú masszázsélményt. A páciensek a kezelés közben élő szóval beszélgethetnek Alexszel, és online megoszthatják kedvenc masszázsaikat barátaikkal és az orvosokkal.

Észak-Spanyolországban három éve dolgoznak a fizikoterápiás kezelést nyújtani képes CBot nevű robotrendszeren. Noha a páciens állapotának diagnosztizálását még mindig szakember végzi, a robot el tudja látni a gyógytornász feladatait, így a túlterhelt kórházakban kapacitás szabadul fel.

Slavoj Musilek, a Universal Robots Közép- és Kelet-Európáért felelő igazgatója szerint ahhoz, hogy képesek legyünk kihasználni az előnyeit és elkerülni a potenciális kockázatait egy ilyen technológiai forradalomnak, folyamatosan követnünk kell a tudományos fejlődést, hogy fel tudjunk készülni arra a nem túl távoli jövőre, amelyben a robotok már létfontosságú szerepet játszanak.

Erős és/vagy puha fogás
Bár eredendően nem egészségügyi célokra készültek, magyar vonatkozásaik miatt is figyelemre méltóak az amerikai Perception Robotics, a magyar OptoForce és a dán OnRobot egyesülésével nemrégiben alapított OnRobot teljesen új felhasználási területeket célzó megoldásai. A NASA-val együtt megalkotott Gecko Gripper nevű technológia, amelyet az OnRobotba beolvadó Perception Robotics start-up fejlesztett ki, ugyanazt alkalmazza a tapadásra, amit egy gekkó lábai: finom szőrszálak milliói kerülnek a munkadarabok felszínére, melyek erős Van der Waals-erőket hoznak létre. Nagy és lapos tárgyak mozgatásánál a Gecko Gripper feleslegessé teszi a vákuumos tapadókorongok, valamint a sűrített levegős rendszerek alkalmazását.

Szintén a Perception Robotics szellemi terméke a Polyskin Tactile Gripper, amelynek két, tapintóérzékelővel ellátott ujját egyenként lehet beállítani. Akárcsak a Gecko Gripper, a Polyskin Tactile Gripper is kompatibilis a Universal Robots és a Kawasaki termékeivel. Az RG2-FT az OnRobot RG2 frissített változata; beépített erő/nyomatékérzékelőkkel és közelségérzékelőkkel szerelték fel, így a fogó észleli a tárgy kicsúszásának veszélyét, mielőtt ez megtörténne.

Végül a magyar rész: noha az OptoForce technológián alapuló HEX erő/nyomatékérzékelő termékcsalád nem új termék, az OnRobot műszaki frissítést jelentett be. Az újítások célja az volt, hogy az érzékelők telepítése és kezelése még egyszerűbb és gyorsabb legyen. A felszerelés most akár 30 százalékkal gyorsabb lehet, részben a már az érzékelőbe beépített túlterhelés elleni védelemnek köszönhetően, amelyet immár nem kell külön le- és felszerelni, amikor a robotkarhoz csatlakoztatják. Ráadásul az új és javított tömítőgyűrűvel a HEX termékek még jobban védettek por és a víz ellen.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.