Hirdetés
. Hirdetés

Rembrandtot hamisít a 3D nyomtató

|

Holland kutatók mesterséges intelligencia-program segítségével vadonatúj Rembrandt-képet készítettek. Az eredmény lélegzetelállító.

Hirdetés

Amszterdamban néhány napja egy új Rembrandt-képet mutattak be, amely azonban nem a holland mester, hanem egy mesterséges intelligencia (AI) program és egy 3D nyomtató közös műve.

A program  Rembrandt 346 festményét dolgozta fel, hogy meghatározza minden idők egyik legnagyobb festőjének stílusjegyeit. Megállapította, hogy legtöbb portréján 30-40 éves, sötét ruhás, kalapos, galléros férfi szerepel, és beazonosította a tipikus arcvonásokat, a szemet, a szájat, az orr alakját, az arc arányait és a többi fontos részletet.

A téma kiválasztása után már csak életet kellett lehelni a képbe. Ehhez a kutatók egy olyan 3D nyomtatót használtak, amely speciális festék alapú UV tintával dolgozott, így imitálni tudta a festmény rétegeit és Rembrandt ecsetvonásait. 13 festékréteg került a képre, és a portré végül több, mint 148 millió pixelből állt össze, amelyek Rembrandt közel 170000 festményrészletén alapultak. A teljes "The New Rembrandt" project 18 hónapig tartott; végeredményét kiállításon tárják a nagyközönség elé, de hogy mikor és hol, egyelőre nem ismert.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.