Hirdetés
. Hirdetés

Pletykálnak az Office 2013 készítői

|

Már javában zajlanak az Office 15 előkészületei, amiről a programcsomag készítői folyamatosan csiripelnek.

Hirdetés

Nem lehet mit tenni, a közösségi oldalak térnyerésével egyre nehezebb egységes mederbe terelni a szervezetek kommunikációját. Így hiába szeretné egy nagyobb cég vezetője visszatartani az információkat, a dolgozók renitenskednek, és imitt-amott kipletykálják a birtokukban lévő, közérdeklődésre számot tartó híreket.

Nincs ez másként a világ legnagyobb szoftvercégénél sem, ahol nehéz gátat szabni a rengeteg technológiai szakember csiripelési hóbortjának. Ez már a Windows 8 esetén is bebizonyosodott, mikor Robert Morgan a LinkedIn profiljában az új operációs rendszer 128 bites támogatásáról beszélt. Sőt a publikus álláshirdetések alapján még azt is tudni lehet, hogy 2009 áprilisában a Microsoft már megkezdte a Windows 8 fejlesztőinek a toborzását, valamint ha hinni lehet a PDC konferencián bemutatott diának, akkor az új operációs rendszer 2012-es érkezése is nyílt titok.

 

 



Ráadásul az Office következő verziójával kapcsolatban sem mondhatjuk azt, hogy tökéletesen zárna a redmondi szoftvercég kommunikációs gépezete. Blogokban, a LinkedIn oldalán és interjúk óvatlan mondataiban egyre több információmorzsa lát napvilágot. Miközben a Microsoft hivatalosan még egyáltalán nem akar beszélni a következő Office fejlesztéséről, főként hogy az Office 2010 (kódnevén Office 14) csak június 15-én jelenik meg kereskedelmi forgalomban a tengerentúlon, hazánkban pedig csak körülbelül szeptember környékén.

A dolgozók csiripelése alapján azonban azt már biztosan mondhatjuk, hogy javában zajlanak az Office következő változatának (kódnevén Office 15) előkészületei, amely éppen tervezési fázisban tart. E mellett sok apró elszólás is felkerült a webre, amelyet a Microsoft Kitchen szerzője ügyesen összegyűjtött, így néhány fejlesztői irányról - nem hivatalosan - már konkrétan beszélhetünk.

Népszerű LinkedIn

A csiripelésnél a legnépszerűbb felület a LinkedIn oldala, ahol a Microsoft alkalmazottai nem bírják ki, hogy ne osszák meg: jelenleg éppen mivel foglalkoznak. Így tett például Adam Callens is, aki profilja alapján a szoftvercég programmenedzsere, és leginkább a SmartArt finomításával van megbízva. "Szoros kapcsolatban vagyok az IT vezetőkkel, hogy megérthessem a feljövő technológiákkal kapcsolatos fájdalmas pontokat és a véleményeiket, majd azokat beépítsem az Office 2013 tervezési pillérjeibe" - olvasható profiloldalán, ahol Office 15 helyett már egyértelműen 2013-as verzióról beszél.

Josh Leong, a Microsoft designerének oldala alapján ezen felül azt is tudni lehet, hogy az Office 15 valamiféleképpen átalakítja majd az Office 2007-tel együtt érkezett szalagot. A szakember ugyanis éppen a felhasználói felület megjelenítésének átalakításán dolgozik. Kristin Fitzpatrick mellette - a LinkedIn profilja szerint - jelenleg az Office 15 felhasználói élmény menedzsment (CXM) és ügyfélkapcsolat-kezelő (RM) funkcióin munkálkodik, míg  Jo Anne Iaciofano az Office 15 framework tesztelésében segédkezik. A nem nyilvános profilok alapján ezen felül elképzelhető, hogy a következő Office több automatizált folyamatot kap majd, és az Access Services, valamint az Excel Services is "izgalmas" újdonságokkal gazdagodhat.

Mobil fejlődés

A redmondi szoftvercég közzétett álláshirdetése alapján azt is tudni lehet, hogy az Outlook 15 levelezőjével kapcsolatban is várhatóak újdonságok. Ám talán ennél érdekesebb, hogy az Office mobilos felhasználása terén jelentős fejlődést hozhat a szoftvercsomag következő kiadása. A közzétett hirdetés alapján ugyanis a Microsoft szeretné fokozni a telefonokon megjelenő alkalmazások felhasználói élményét, a rajtuk végzett csoportmunkát, a tartalomkezelést és a hatékonyságot. S e területen az érintéssel történő vezérlés és a GPS képességek is előtérbe kerülhetnek.

Jonathan Bailor, a Word termékmenedzserének belső Microsoft PressPass interjúja alapján érdemes e mellett az alkalmazásokon belüli csoportmunka fejlődésével is számolni. Az Office 15 kapcsán ugyanis "a csoportmunka és a kommunikáció magasabb szintre emelése" a kitűzött cél. Végezetül a Microsoft Access csapatának blogjában közzétett "Access 15 és az SQL Server" című bejegyzés szerint azt is tudni lehet, hogy a kliens oldali alkalmazás várhatóan jobb adatbázis-kezelési támogatást kap majd.

"Amit mindenképpen fejleszteni szeretnénk, az SQL támogatás. A közösségünkből érkező visszajelzések alapján ugyanis ezt övezné a legmelegebb fogadtatás. Megjegyzendő, még a tervezési fázis elején tartunk, és a fejlesztéssel kapcsolatban több lehetőséget is szeretnénk megvizsgálni " - írja Greg Lindhorst, a Microsoft szakembere az Access blogjában.

Mikor?

Az Office 2003-at nagyjából három évvel követte az Office 2007 (2007. január 30.), amely ciklust az Office 2010 sem szakította meg, így ha a Microsoft tudja tartani a durván 3 éves fejlesztési ütemet, akkor az Office 15 nagyjából 2013 vége felé, 2014 elején jelenhet meg. Előbbit erősíti az alkalmanként felbukkanó Office 2013 elnevezés, amely utal az irodai programcsomag tervezett végleges megjelenési idejére. E feltételezést erősíti Fred Morrison SharePoint blogja is, ahol egy hozzászóló konkrétan Office 2013-ként hivatkozott a leendő irodai programcsomagra, s amely hozzászólást a SharePoint szakértő később bennfentesnek nevezett.

Természetesen az sem elképzelhetetlen, hogy a Vista és az Office 2007 közös megjelenését lemásolva a redmondi szoftvercég együtt fogja majd megjelentetni a Windows 8-at és a leendő Office 15 irodai programcsomagot. E változat esetén is maradhat az Office 2013 név, azonban ekkor a Windows következő változata 2012 vége felé érkezhet.

A fentebb olvashatók persze mind nem hivatalos információk, így feltételesen kell kezelni őket. Az viszont látszik, hogy a Microsoft már javában dolgozik az Office következő verzióján, miközben az Office 2010 szinte még meleg. Ez érthető is, mivel nem lehet az irodai programcsomag fejlesztőit túl hosszasan szabadságolni.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.