Hirdetés
. Hirdetés

Pletykás felhasználókra vadásznak a kínai hatóságok

|

Az elmúlt napokban a kínai hatóságok több, "kormányellenes pletykák" terjesztésével vádolt felhasználót is őrizetbe vettek. A jogvédők szerint a cenzúra a közösségi média megrendszabályozására készül.

Hirdetés

Kína a közösségi médiát is cenzúrázná
Kína a közösségi médiát is cenzúrázná

A kínai Állami Internetes és Információs Hivatal a Xinhua hírügynökség értesülései szerint utasította az illetékes szerveket, hogy vegyék fel a harcot az interneten terjedő, az ország szempontjából káros pletykák terjesztőivel szemben. A hivatal munkatársai több ilyen esetet is felsoroltak: egy tizenöt napra lecsukott „rémhírterjesztő" például állításuk szerint hamis kormányzati dokumentumok publikálásával próbálta dezinformálni az internetezőket az adójogszabályok változásaival kapcsolatban; egy főiskolai hallgató pedig egy nyolc állami hivatalnok meggyilkolásáról szóló hoaxot tett fel a hálóraki.

Kína évek óta cenzúrázza a helyi weboldalakon és hírszolgáltatókon megjelenő anyagokat - elsősorban a kormányellenes és „politikailag érzékeny" tartalmakra vadásznak. Az illetékesek nyilatkozatai arra utalnak, hogy a hatóságok a népszerű mikroblog-szolgáltatásokra (kínaiul weibókra) is kiterjesztenék a cenzúrát. A közösségi média szabályozása egyre fontosabbá válik a kormány számára - ahogy azt a kommunista párt egyik prominensének augusztusi közleménye is mutatja, aki felszólította a szolgáltatókat, hogy vegyék ki a részüket a felhasználók százmillióit vonzó Twitter-klónokon terjesztett „kártékony pletykák" elleni küzdelemből.

A Xinua riportja szerint az online pletykafészkek felszámolását célzó kormányzati offenzíva megindult: a hatóságok máris több mikroblog-felhasználó hozzáférését töröltették. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz a „megtévesztő információkat terjesztő" internetezők után; egyik fő célpontjuk az az egyelőre ismeretlen felhasználó, aki egy bejegyzésében azt állította: egy kormányzati tisztviselő egy középiskolás lányhoz járt „fizetett örömökért".

Phelim Kine, a Human Rights Watch Ázsiával foglalkozó vezető kutatója szerint a letartóztatások arra utalnak, hogy Kína megértette, milyen veszélyeket jelenthet a rendszer számára a közösségi média - ahogy azt is, milyen megsemmisítő erejű információs fegyver kerülne a kezükbe, ha képesek lennének felügyelni azt. „A kormány ki akarja herélni a weibókat. A céljuk az, hogy elriasszák az embereket az információk megosztásától" - jelentette ki Kine.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.