Hirdetés
. Hirdetés

Pocsékoljuk a tárhelyeinket

|

Egyre több adattárolót veszünk, ám azokat nem használjuk ki.

Hirdetés

A HP közzétette az adattároló termékek elterjedését elemző jelentését, amely alapján 2008. első félévében Európában mintegy 1 150 000 TB tárolására alkalmas adattárolót adtak el, ami mintegy 58 százalékkal több az előző év első hat hónapjának eredményénél. Ez az érték Magyarországon elérte 8400 TB-ot, ami az otthoni számítógépek merevlemezeinek kapacitása nélkül csak az ipari tárolókapacitásokat foglalja magában és így 37 százalékos növekedésnek felel meg. Egy ekkora kapacitású merevlemezre mintegy 1,2 millió Windows Vista, vagy 6,5 millió Windows XP operációs rendszer lenne telepíthető.

Az elemzés szerint nem törik meg a trend, és jelentős növekedéssel számol az elkövetkező három évben is. „A következő három évben az értékesített tárolókapacitások számának megnégyszereződését várjuk, vagyis 2011-re mintegy 25.000 TB feletti eladott kapacitással számolunk." - mondja Nagy Barnabás, a cég adattárolással foglalkozó szakembere.

A növekvő tárolókapacitás értékesítése mögött az adatok robbanásszerű növekedése áll. 2007-ben már a Föld minden egyes lakosára átlag mintegy 45 GB-nyi adat jutott és ez a szélessávú internet, a digitális kép- és hanghordozó eszközök terjedésével rohamosan növekszik. Ugyancsak hozzájárul az adatok multiplikálódásához a munkahelyeken kialakított számítógépes hálózatok és munkaállomások számának bővülése. A növekvő értékesített tárolókapacitás azonban magasabb villamos energia igénnyel párosul.

A szakemberek szerint ezért korántsem mindegy, hogy az átlagos irodai célokhoz milyen számítógépes infrastruktúra áll rendelkezésre, hiszen a leggyakrabban használt szövegszerkesztő, táblázatkezelő, böngésző és levelező programokhoz energiapazarló megoldás nagyteljesítményű tápegységet illetve erős processzort, nagy memóriát tartalmazó számítógépet társítani. Ennél lényegesen hatékonyabb lehet a szerver-vékonykliens architektúra, ahol a felhasználó előtt csak a legszükségesebb terminál található, ám itt is lehet javítani az energiafelhasználást, hiszen a magyar szerverek átlagos kihasználtsága még mindig 10 és 45 százalék között mozog.

Az alacsony és hatékony energiafelhasználáshoz vezető út első lépcsőfoka a pengeszerverek alkalmazása lehet, amelyek előnye a kevesebb tápegység következtében kisebb energiaigény, ráadásul kisebb a helyigényük és könnyebb ellátni a rendszerfelügyeletet is. A rendszer-architektúra teljesítmény kihasználtságát tovább javítja, ha a telepített pengeszerver virtuális szerverek üzemeltetésére is képes. A virtuálizáció segítségével a szerverek majdhogynem teljes kapacitással üzemelhetnek, és az erőforrások kiosztása is a különböző virtuális kiszolgálók kapacitásigényének függvénye lehet, lehetővé téve a gazdaságos működést, ami a jóval kevesebb elektromos energia felhasználásában mutatkozik meg.

A számítástechnikai eszközök hatékony kihasználásában nagy szerepet játszik, hogy egyazon adatot - például egy cégen belül több száz címzettnek elküldött körlevelet - lehetőség szerint csak egyszer mentsünk el, vagyis kerüljük el a duplikációkat. A modern archiváló rendszerek a tárolni kívánt adatokat a mentés során (2-12 KB) darabokra vágják szét, és hash-elik, melyeket egy index tárol. Így valóban csak azok az adatok kerülnek mentésre, amelyek hash-e még nem szerepel az indextáblázatban, tehát valóban újak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.