Hirdetés
. Hirdetés

Postagalambtól a videokonferenciáig

|

Január elsején a BCN Rendszerház, az ICON Számítástechnikai Zrt. és a KFKI-LNX Hálózatintegrációs zrt. integrációjával létrejött a Magyar Telekom T-Systems üzletágához tartozó KFKI Rendszerintegrációs Zrt.

Hirdetés

A gyártófüggetlen rendszerintegrátor cég többek között olyan partnerekkel működik együtt, mint a Cisco Systems, a Microsoft, a HP, Dell stb. Az új cég célja, hogy kulcsrakész, egyedi igényekre optimalizált megoldásokat szállítson ügyfelei számára.

Az új cég egyik legfontosabb törekvése, hogy konvergens megoldásokat szállítson ügyfeleinek - tudtuk meg Menyhért Zoltán üzletfejlesztési igazgatótól. A cég IP-technológiára alapozva minden igényt kielégítő, high-tech kommunikációs megoldások kiépítését vállalja az alaphálózati infrastruktúráktól, az IP-telefónián át, a videorendszerekig. - A Magyar Telekom csoport tagjaként az összes olyan hálózatra helyezett megoldást támogatjuk, amely növeli a hálózati sávszélesség optimális kihasználását - mondta Menyhért Zoltán. Hozzátette - olyan disztribútorokkal való együttműködést preferál, amelyben a normál disztribútori szolgáltatásokon túl magas színtű műszaki támogatás is biztosított.

Egységben az egységes kommunikációért
A szakember szerint az egységes kommunikációs megoldásoké a jövő (Unified Communications). Ennek szellemében a KFKI Rendszerintegrációs Zrt. célja, hogy a T-Systems együttműködés keretében telekommunikációs szolgáltatásokat is nyújtson megoldásaiban. Tevékenysége nemcsak vállalati rendszerekre korlátozódik; a jövőben a teljes szervezetre kiterjedő kommunikációs infrastruktúrát akar szállítani, beleértve a mobil technológiákat is. Az így létrejövő rendszerek egyesítik a cégek üzenetküldési és kommunikációs infrastruktúráját, amelynek egyik eleme lehet a videokommunikáció.

Az elődcég 4 éve működik együtt a Polycomot képviselő Ramiris Communications-szel, akivel már többször szállított közösen kulcsra kész videokonferencia-rendszereket hazai közigazgatási és nagyvállalati ügyfeleknek. Az együttműködés kölcsönös előnyökön alapult: a KFKI-LNX a fővállalkozói és kivitelezői tapasztalatával, míg a Ramiris a videokonferenciákkal kapcsolatos speciális szakértelmével, a StreamNet pedig a vizuáltechnikai kompetenciájával járult hozzá a sikeres projektekhez.

A két legutóbbi közös projekt során a Külügyminisztériumnak és az APEH-nek (Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal) állítottak össze videokonferencia-hálózatokat.

Nemzetközi kapcsolatok
A Külügyminisztériumban 2006 végén elindult projekt célja teljes videokonferencia alkalmazási környezetet kialakítása az EU elnökségi feladatok támogatására 2011-ig. A hivatal más Európai Uniós országok - például Szlovénia is Polycom megoldást választotta - mintáját követve döntött a beruházás mellett. A tervek szerint a rendszer az összes EU tagállamot magában foglalja, továbbá Moszkvában és Washingtonban is van videokonferencia végpontja. További fontos kívánalom volt a Külügyminisztérium részéről, hogy ezeket a végpontokat egy időben is lehessen használni, így szükség volt egy kommunikációs központ kialakítására.

Fontos igény volt ezen kívül a tartalomküldés lehetősége is: olyan rendszert kellett telepíteni, amely képes prezentációk és egyéb számítógépes tartalmak távoli megjelenítésére. Első körben 15 darab desktop hardver és két darab tárgyalótermi (HD - High Definition) végpont (Budapest, Brüsszel) telepítése történt meg - utóbbiak tartalmaznak minden, a korábbiakban már ismertetett kiegészítőt (bútorzatba épített csatlakozók, kivetítők, teremvezérlés stb.). A központban egy Polycom RMX MCU található, amelyet a végpontokkal együtt a Külügyminisztérium a menedzsment rendszer segítségével felügyel.

A KFKI hosszú távú üzemeltetési és támogatási szolgáltatást is vállalt, amely a többi közt telefonos segítségnyújtást, csereeszköz biztosítását, helyszíni segítséget, konzultációt, valamint oktatást tartalmaz.

Belépés bármilyen eszközzel
Egy másik jelentős projektben az APEH számára épített ki vezetői kommunikációs rendszert a KFKI Rendszerintegrációs Zrt., amely az elnököt, regionális elnököket, illetve az elnökhelyetteseket köti össze videokonferencia rendszerekkel. Kétféle felhasználási igény fogalmazódott meg: az egyik, hogy tetszőleges pont-pont összeköttetéseket lehessen létrehozni a vezetők között. A másik, hogy fontosabb tájékoztatók esetén az összes végpont kapcsolódni tudjon egy időben, egyazon konferenciában a központhoz. További megcélzott funkció, hogy telefonon át is csatlakozni lehessen a beszélgetésekhez.

Eddig 55 végpontot épített ki a cég, ebből 24 tárgyalótermi, a maradék egyszemélyes (dektop) kivitel. A desktop integráció a jövőben bővülhet az IP-telefónia irányába, továbbá a 3G-s szolgáltatások terjedésének köszönhetően a későbbiekben akár mobiltelefonról is lehet videokonferenciát kezdeményezni a telepített rendszerekkel. Természetesen ehhez a beruházáshoz is tartozik támogatási szolgáltatás.

Nyomja meg a piros gombot!
A Magyar Posta 2006 nyarán a Moszkva téri főhadiszállásáról új központi telephelyre költözött, ahol - a normál irodai kommunikációs szolgáltatásokon túl - komplett IT-infrastruktúra rendszer kiépítését kellett megvalósítani. A győztes ingatlan fővállalkozó számára a KFKI-LNX szállította a videokonferencia hálózati megoldást a Posta által megfogalmazott elvárások szerint. A központi telephelyeken két tárgyalótermi rendszert kellett kiépíteni. A Posta által megfogalmazott távlati célok közé tartozik a regionális és országos hálózat létrehozása is.

- Mi magunk, mint ügyfél is használjuk a technológiát - mondta Menyhért Zoltán. - A rendszeres belső vezetői megbeszéléseket a budapesti telephelyek között HD-videorendszereken tartjuk, amellyel - figyelembe véve az aktuális közlekedési viszonyokat - időt és utazási költséget takarítunk meg. A megoldás teljes értékű kapcsolattartást tesz lehetővé, amely nagyban hozzájárult az integrációs projekt sikeres lebonyolításához. A kétképernyős rendszerben egy időben láthatják egymást a beszélgető felek és láthatók a megosztani kívánt elektronikus tartalmak.

A végpontok mellé rövid használati utasítást helyeztünk el, amely segítségével egy egyszerű oktatás után bárki képes a rendszer használatára. Tapasztalataink szerint a vezetők is lelkesen használják a rendszereket.

Világkörüli hálózat
- Azt várom, hogy a videokonferencia-rendszerek a HD és telefónia integráció után rövidesen az úgynevezett telepresence irányába fejlődnek tovább, amely tökéletes kommunikációt tesz lehetővé a tárgyalófelek között - mondta Menyhért Zoltán. - A T-Systemshez hasonló globális szolgáltatóknak ez kitűnő üzleti lehetőséget kínál.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.