Hirdetés
. Hirdetés

Power5+ processzorok az IBM szervereiben

|

Az IBM augusztus 11-étől Power5+ processzorokkal szereli felsőkategóriás Unix szervereit. Az egységek által nyújtott meggyőző teljesítmény a cég életbiztosítását jelentheti a gyorsan változó szerverpiacon.

Hirdetés

Karl Freund, az IBM System p szervercsaládjáért is felelős alelnöke szerint a 16 processzoros System p5-590 és a 32 processzoros System p5-595 kiszolgálókban ketyegő 2,3 GHz-es Power5+ processzorok az eddigi 1,9 GHz-es Power5-ösökhöz képest mintegy 30 százalékos teljesítménynövekedést garantálnak.

Az új rendszerek érkezése több szempontból is jelentős dolog. A Sun Microsystems bár elvesztette korábbi egyeduralkodói pozícióját a Unix szerverek piacán, most újjáéledni látszik UltraSparc IV+ processzoraival, az Intel pedig, melynek egységeit eddig a Hewlett-Packard Unix rendszereiben láthattuk, szintén most állt elő Montecito nevű új modelljével. Világos tehát, hogy az IBM számára létkérdés volt a fenti folyamatokra adott gyors és megfelelő válasz. Az IDC piackutató cég szerint 2006 első negyedévében a HP már döntetlenre állt az IBM-mel a szerverek eladásából származó általános bevételt tekintve.

"Az elmúlt negyedévben ügyfeleink szemmel láthatóan visszafogták vásárlásaikat, mivel várakoztak az új Power5+ modellre. Most azt reméljük, megkapjuk az a lökést, amire szükségünk van a felsőkategóriás piacon" - fogalmazott Freund.

A Power5+ generációt az IBM szándékai szerint a cég szerverstratégiájának következetes ésszerűsítése jellemzi majd. Freund elmondása alapján a jelenlegi egységeket úgy építik meg, hogy a 2007-ben érkező Power6-os fejlesztések alkalmával már nem kell a hűtőszekrény méretű, gyakran egy tonnánál is nehezebb gépeket teljes egészében kihajítani, elég lesz a belsejükben levő processzor- és memórialapokat kicserélni. A megoldás jelentősége abban áll, hogy a versenytársak már évek óta kritizálták az IBM-et nehézkes és kényelmetlen dizájnja miatt. A fejlesztés nemcsak a p5-590-est és a p5-595-öst, hanem a középkategóriás p5-570-est is érinti.

Az IBM bejelentéseinek sorát p5-595-ös egyégének TCP-C szervergyorsasági tesztrekordjával zárta. A szerver egy perc alatt közel 4,02 millió adatbázis-tranzakciót dolgozott fel, ez pedig 25 százalékkal jobb a korábbi rekorder, a Power5 alapú p5-595 3,21 milliós eredményénél. (A legjobb, nem IBM egység által elért eredmény a HP Intel Itanium alapú Superdome-jához köthető, azonban a szóbanforgó percenkénti 1,2 millió tranzakciót produkáló szerver még az új Montecito előtti időkből származik.)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.