Hirdetés
. Hirdetés

Reflektorfényben az előrejelző rendszerek

|

A Computerworld Italia cikke szerint a L'Aquila-i földrengéssel nagyobb figyelem irányulhat a szeizmológiai előrejelző rendszerek fejlesztésére.

Hirdetés

Jelenleg a világon senki sem képes megbízható előrejelzéssel szolgálni, hogy pontosan mikor mozdul meg a talaj, csak közvetlenül a földindulás előtt. Marco Tennyson tegnapi összeállításából kiderül, hogy egy hagyományos mérés öt perc alatt képes meghatározni a földrengés epicentrumát, és megbecsülni a lökések erejét. Az újabban kifejlesztett riasztórendszerek már néhány másodperccel a földrengés előtt figyelmeztető jelzéseket adnak le; ez a pár másodperc sokat jelenthet azoknak, akik veszélyeztetett területen laknak. Földbe és vízbe telepített érzkelők hálózaton keresztül juttatják el az adatokat a figyelmeztető rendszerek központjába, ahol a központi egységek pillanatok alatt elemzik azokat. Ezek a hálózatok, vagy rácsos rendszerek optikai kábeleken keresztül küldenek jeleket a vezérlő központokba.

Létezik olyan szoftver, ami abban a pillanataiban képes kezelni a beérkezett információt, amikor a földrengés első hasadéka megjelenik annak epicentrumában. Így egy jelentős rengés alkalmával a katasztrófát megelőzheti a híre - mindez attól függ, hogy mennyivel hamarabb, milyen messzire kell eljutniuk az adatoknak a hálózaton.

Ma 10 kilométeres körzetben a riasztás 1-3 másodperccel képes megelőzni a földmozgást, de 100 kilométeres körzetben már 10-12 másodperces előnyt is biztosíthat. Ez Richard Allen, a University of Berkeley munkatársa szerint a Kaliforniához hasonló helyeken éppen elég ahhoz, hogy az emberek valamilyen biztonságosabb helyre - akár az asztal alá - menekülhessenek.

Európai szintű riasztórendszer
Jelenleg Olaszországban és más helyszíneken is folynak kutatások a figyelmeztető rendszerek fejlesztésére. A néhány éve tartó folyamatnak eddig annyi haszna volt, hogy nagy mértékben felgyorsultak az analizáló procedúrák, jelentősen hozzájárulva a téves riasztások kiszűréséhez.

aquila-olaszorszag.jpg
(forrás: diariodelweb.it)

Az európai riasztórendszer-fejlesztések némelyike a SAFER (Seismic Early Warning for Europe) nevű uniós program égisze alatt működik: Nápoly, Isztambul, Bukarest, Athén és Kairó is a SAFER program keretein belül állíthatott fel riasztóközpontot. A SAFER rendszere is csak pár másodperccel az esemény előtt képes riasztásra, így nem tud komolyabban hozzájárulni egy biztonságos evakuáláshoz. Mégis nélkülözhetetlen részévé vált annak az automatizált eljárásmódnak, amellyel sikerülhet elkerülni a további katasztrófákat, például a földgáz-szolgáltató egységek létesítményeiben bekövetkező robbanásokat.

Tsunami ellen
A vízalatti riasztórendszerek képesek időben figyelmeztető jelzéseket szolgáltatni a tengerparti lakosoknak, így könnyeben felkészülhetnek a tengeralatti rengésekből fakadó tsunami hatásaira. Spanyolországban, a Cádizi-öbölnél például 15 perccel képes megelőzni a riasztás az esetleges csapásokat, de ugyanez a felállított védelmi rendszer órákkal előbb is riaszthatja a Csendes-óceán térségében élőket.

Richard Allen vezetésével erre építve fejlesztették ki Kaliforniában az ElarmS elnevezésű üzenetküldő egységet, amit éves szinten 120 ezer dollárból üzemeltetnek 285 érzékelőegységgel. Az ElarmS képes a rendszerbe regisztrált tagoknak SMS-ben vagyi e-mailben riasztásokat küldeni. Hasonló védelmi egységet használnak Japánban is, amit azonban 1000 darab érzékelőegységgel működtetnek, és nem kevesebb, mint 35 millió dollárba került a felállítása.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.