Hirdetés
. Hirdetés

Reklámhajtású telefon helyett Android

|

A frissen bejelentett, Android nevű mobil operációs rendszer lehetővé teszi, hogy a Google telefonokra is eljuttassa alkalmazásait. A HTC a saját maga fejleszt Google-képes készüléket.

Hirdetés

A Wall Street Journal még a múlt héten szellőztette meg a Google mobil alkalmazásának érkezését. Az "Android" eredetileg egy cég neve volt, amit 2005-ben felvásárolt a Google. Az operációs rendszer Linux-alapú és nyílt forráskódú lesz, a mobiltelefon-gyártók számára pedig szabadon elérhetővé tették az Apache licensz alatt. Elég tekintélyes a partnerek listája, akikkel eddig megállapodott a keresőóriás. A gyártók között ott van a Motorola, a HTC, a Samsung és az LG - így bebizonyosodtak a pletykák, miszerint a Google nem egyedül fejleszti hardverét.

A tajvani High Tech Computer (HTC) neve már többször is felmerült a Google telefonok kapcsán. A cég - a Samsunghoz hasonlóan - a Google saját márkanévvel érkező készülékeit gyártotta volna. Az Android bemutatásával egy időben a HTC marketingigazgatója, John Wang is felfedte vállalatának terveit: ezek szerint 2008 második felében dobnák piacra Google-os mobiltelefonjaikat. A hír azért érdekes, mert a HTC a világ legnagyobb gyártója, ami a Microsoft Windows Mobile-t futtató kézi eszközöket illeti. Hacsak nem saját piacukat akarják felfalni a rivális Android bevezetésével, ennek a jelenlegi partnerüktől való eltávolodást kell jelentenie. Wang ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a HTC elkötelezettsége a Microsfot mellett megingathatatlan, de érdekes lesz meghallgatni a véleményét 2008 végén is.

A Google szolgáltató partnerei, a teljesség igénye nélkül: T-Mobile / Deutsche Telekom Európában, T-Mobile Amerikában, és China Mobile Kínában. Ez az egész együttműködés az Open Handset Alliance zászlaja alatt jött létre, amelynek megalakulását szintén ma jelentették be.

Évek óta halljuk, hogy nemsokára elkészül egy Linux-alapú mobil platform, évek óta látjuk, hogy a trend a nyílt forráskódú megoldások felé mutat - de végre itt az első nyílt, szabad, de standard mobil operációs rendszer. Nem meglepő, hogy a Microsoft, az Apple, vagy épp a Nokia távolt tartották magukat az Androidtól és az OHA-tól- ott van nekik a Windows Mobile, az OS X és a Symbian. Nagy meglepetés viszont, hogy a Palm nincs ott a partnerek között - ha valakinek, hát nekik igen nagy szüksége van egy kifejlesztett mobil operációs rendszerre.

A Google elsősorban azért döntött az Android indítása mellett, mert megpróbálnak magára a platformra koncentrálni a mobilalkalmazások fejlesztésénél. Bár a Java rengeteg telefonon elfut, és elvileg a lényege a platformfüggetlenség lenne, mégis eltér a működése készülékről készülékre. A cég tervez egy teljes SDK-t is az Androidhoz, ezzel próbálják még vonzóbbá tenni a platformot a fejlesztők számára (és egyes vélemények szerint egyúttal az Apple-be is belerúgni kissé). Ha pedig egy platform vonzó a fejlesztők számára, akkor a vásárlók is rá fognak harapni.

? Felhasználók milliárdjai - Eric Schmidt az Androidról ť

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.