Hirdetés
. Hirdetés

Reklámmal szponzorált, ingyenes Windows?

|

A Microsoft keresi a módját annak, hogy miként tudná a Windowst reklámhordozóvá tenni. Vajon van realitása?

Hirdetés

Elsőként a mai nap miatt fontos leszögeznünk, hogy nem áprilisi tréfáról van szó, s a jelek szerint a redmondi szoftvercég valóban gondolkodik azon, hogy miként tudna a piacra bevezetni egy csökkentett képességű, reklámokkal szponzorált Windowst, amit ingyen tudna aztán biztosítani felhasználói számára.

 

windows-ads.jpg
 

Egy régi fal leomlik?


E pletykára alapot Krista Johnson, a redmondi szoftvercég termékmenedzsere adott, aki LinkedIn profilja szerint jelenleg "a Windowsokban megjelenő reklámok prototípusán, a Madison kódnevű projekten" dolgozik - olvasható azon a képernyőfotón, amit Stephen Chapmannek, a Microsoft Kitchen blogerrének sikerült elcsípnie. Sőt a bejegyzés alapján Krista Johnson egy másik területen is érdekelt, nevezetesen a Windows CE PC-k 100 dollár alatti értékesítésének a módját is igyekszik megtalálni. Ez alapján nem földtől elrugaszkodott ötlet, hogy a Madison projekt az ingyenes Windows bevezetésének a lehetőségét igyekszik megtalálni, főként, hogy a neve beszédes. A Madison Ave Manhattan egyik híres bevásárló utcája.

 

madison.jpg


Már vannak rá példák

A híreszteléseket ráadásul még az is alátámasztja, hogy Ray Ozzie, a Microsoft vezető szoftverfejlesztője egy 2005-ben írt levelében már javasolta az ingyenes, reklámokkal szponzorált termékek bevezetését. S ugyanezt tette a redmondi szoftvercég három fejlesztője is, akik egy kikerült belső levelezésben ugyanezt tanácsolták az új üzleti lehetőségeket kutató Bill Gates és a vezetőség számára. "A webes reklámpiac dinamikusan nő, miközben az eladások zuhannak. Fel kell készülnünk a reklámokkal szponzorált szoftverek kifejlesztésére" - írták a kiosztott ThinkWeek feladat részekén, amelynek célja a cégen belüli ötletelés volt.

A reklámmal szponzorált modell egyébként már meg is jelent a Microsoft termékpalettáján, elég ehhez csak a hamarosan megjelenő Office Web Apps csomagra gondolnunk, amely ingyenesen tartalmazza a Word, az Excel, a PowerPoint és a OneNote csökkentett képességű webes megfelelőit, illetve az Office 2010-re amely szintén rendelkezni fog egy ingyenes kiadással: az Office 2010 Starterrel.

 

office-webapps.jpg
 

PowerPoint Web App

Windows 8 Starter?

De mi a helyzet a Windowsokkal? Vajon lesz valaha ingyenes kliens oldali Microsoft operációs rendszer, amelyért cserébe a felhasználóknak csak néhány reklámot kell elviselniük? A fenti jelek szerint van rá esély, hiszen a redmondi szoftvercég jelenleg is kutatja bevezetésének az üzleti modelljét. Sőt a Microsoft Kitchen blogerre szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a Windows 8 már rendelkezhet ilyen kiadással, amelyhez az Office 2010 Starter remek tanulsággal szolgálhat a szoftvercég számára. A "Windows 8 Ads Edition" így hihetőnek tűnhet, ám az sem elképzelhetetlen, hogy a legkisebb, Starter kiadás fog átalakulni, s a Windows 8 Starter majd ingyenes, reklámokkal szponzorált kiadás lesz. Erre utalhat egyébként, hogy a Microsoft állásoldalán jelenleg is olyan szakembert keres, aki képes menedzselni az új Windows kiadásait. Mivel a munka betöltéséhez komoly programozói ismeretek is szükségesek, ezért a kandidáló foglalkozhat az ingyenes Windows kifejlesztésével is.

Nem egyszerű

Persze a szándéktól függetlenül elképzelhető, hogy a Microsoftnak nem sikerült majd megtalálnia a megfelelő üzleti modellt, amely fedezni tudná a Starter jelenlegi 20 dollár körüli árát. Valamint azt a módot, ahogyan reklámokat tudnának elhelyezni az operációs rendszeren belül. S nem szabad elfelejtenünk arról sem, hogy domináns rendszerként egy ilyen húzással elképzelhető, hogy végül a hirdetési rendszere megnyitására kényszerítenénk a redmondi szoftvercéget, más hirdetőket is beengedve a rendszerbe. A téma kapcsán érdekesség, hogy a Brad Smith, a Microsoft vezető jogtanácsosa nemrég azt vetette fel, hogy domináns keresőként a Google-nek ugyanezt kellene tennie. Lehet, hogy szondáztatják a döntéshozókat, hogy precedens alapján később a vetélytársuk példájára tudjanak hivatkozni?
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.