Hirdetés
. Hirdetés

Rekord bírságot kaphat az Intel?

|

A Reuters hírügynökség értesülései szerint az EU még a héten nyilvánosságra hozza ítéletét a régóta húzódó trösztellenes vizsgálattal kapcsolatban. Az Intel akár rekordösszegű büntetést is kaphat piaci fölénnyel való visszaélés miatt.

Hirdetés

A Reuters hírügynökség bennfentes forrásokra hivatkozva közölte, hogy az Európai Bizottság a héten nyilvánosságra hozza elmarasztaló ítéletét az Intellel szemben, mivel az késleltette legfőbb riválisa, az AMD termékeit tartalmazó eszközök piacra dobását. Az EB szerdán ül össze, hogy ítéletet hirdessen a világ legnagyobb chipgyártójának ügyében, felszólítsa üzleti gyakorlatának megváltoztatására, és akár büntetést szabjon ki rá.

A forrás nem szól a büntetés nagyságáról, de eddig a legnagyobb tétel, amit egy összegben az EB a piaci fölénnyel való visszaélés miatt kiszabott, 497 millió euró volt. A 2004 februárjában kirótt büntetés is IT céggel kapcsolatos, akkor a Microsoftot marasztalta el a Bizottság; a vállalat egyébként összesen majdnem 1,7 milliárd eurós büntetést kapott, mert nem tett eleget az eredeti határozatba foglalt kötelezettségeinek.

Bűn és...
A vádak szerint az Intel kétféleképp hágta át a szabályokat és élt vissza a piaci dominanciájával. Egyrészt kedvezményeket adott számítógépgyártó partnereinek, hogy megakadályozza az AMD processzorainak felhasználását, a kiskereskedelmi cégeket (például a Media Markt hálózatot) pedig más kedvezményekhez juttatta, hogy azok csak Intel CPU-val szerelt számítógépeket forgalmazzanak.

A második esetben - a Európai Bizottság szerint - az Intel fizetett a PC gyártóknak, hogy késleltessék, vagy teljes egészében töröljék az AMD processzorain alapuló termékeik piacra dobását. A forrás szerint az EB úgy minősíti a kifizetést, mint a piaci verseny nyílt korlátozását.

intelhq.jpg


Az EB szerint a szabályok áthágására az elmúlt nyolc év folyamán került sor. Az első fajta kihágásnál az Intel meghatározta, hogy az adott gyártó termékeinek hány százalékában kell, hogy a cég CPU-it használja. Például az NEC-vel abban állapodtak meg, hogy az csak asztali- és noteszgépeinek mindössze 20 százalékában használhat AMD processzorokat. A többi partner esetében más megállapodások születtek, így az EB szerint a Lenovo és a Dell noteszgépeibe is csak Intel processzorok kerülhettek, míg a HP üzleti célú asztali gépeinek 95 százalékába szerelte a processzorgyártó termékeit.

...bűnhődés
Sem az EB, sem az Intel nem kívánta kommentálni az értesülést, bár az ügy kapcsán az Intel többször azt nyilatkozta, hogy "semmi rosszat nem tett." Ítéletében az EB várhatóan arra fogja utasítani az Intelt, hogy hagyjon fel az illegális kedvezmények biztosításával, és egy magas összegű bírság kiszabása is valószínű.

A cikk a Computerworld anyagaként jelent meg.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.