Hirdetés
. Hirdetés

Rekord olcsó SSD-k

|

2012 már nem a merevlemez éve lesz - sosem látott mélybe zuhannak az SSD-k árai.

Hirdetés

ssd kupac
ssd kupac

Az év második felében 1 dollár alá esik majd 1 gigabyte-nyi átlagos SSD tárkapacitás, adta közre prognózisát az IDC. A piackutató vállalat jövendölése szerint az idei év végre a mozgóalkatrész nélküli háttértárolók mainstreammá válásáról szólhat – hacsak nem üt be egy, a tavalyi thaiföldi áradáshoz hasonló szerencsétlenség a chippiacon.

Számos előnye van ezeknek a meghajtóknak a merevlemezekhez képest. Halkabban és kevesebb hőt termelve működnek – utóbbi a solid state diskek nagyon alacsony energiaigényét is jelzi. Jóval kompaktabb kialakításúak, mint a winchesterek, ezért eddig főként hordozható eszközökben alkalmazták őket előszeretettel. Nagyságrenddel gyorsabb adatátvitelre képesek, egy PC-s rendszer reakcióidejét leginkább egy SSD beszerelésével lehet javítani (memória- és/vagy processzorbővítés helyett).

Két tényező azonban mindmáig gátolja elterjedésüket: megbízhatóságukkal és árukkal van gondja a felhasználóknak. Mindkét kihíváson komoly erőkkel dolgoznak az érintett gyártók, így gyakorlatilag folyamatos fejlődés figyelhető meg a paramétereket illetően. Az idei évben átlagosan 1,56 dollárba került egy gigabyte-nyi SSD tárterület, állítja az IDC elemzője, Jeff Janukowicz kutatási igazgató. Ez még túl magas az elfogadottság általánossá válásához, de idén elérjük azt az inflexiós pontot, amikortól tömegek kezdik meg majd alkalmazásba venni a solid state diskeket.

Rövid távon is segíti valami az SSD-k térhódítását: a fent már említett thaiföldi merevlemez-gyártás lehalása. Ez a készlethiány a winchesterek árait 80-150 százalékkal nyomta feljebb, sokat zárva az SSD-HDD árollón. Eközben a főként Japánban és Dél-Koreában levő SSD-gyárakat semmilyen megrázó természet katasztrófa nem érintette, így ezekben a termelés folyamatos.

Már a 2011-es év is rekordnak számított: több mint duplázást hozott a gyártók számára. Az IDC becslése szerint 5 milliárd dollárosra hízott a piac: ez 105 százalékos bővülést jelent a 2010-es 2,4 milliárd dollárnyi összteljesítményhez képest. További folyamatos növekedésre számít a piackutató az évtized közepéig: a 2010-2015 közötti időszakra éves szinten átlagosan 51,5 százalékos bővülést prognosztizált a vállalat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.