Hirdetés
. Hirdetés

Rekordok és nehéz idők a technológiai aranypiacon

|

Az idei harmadik negyedévben az arany iránti kereslet 6 százalékkal, 1053,9 tonnára nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest, s értéke meghaladta az 57,7 milliárd dollárt - jelentette a világ aranypiacának fejlesztésére létrehozott nemzetközi szervezet, a World Gold Council (WGC). A technológiai arany piacán azonban megtörni látszik a csillogás.

Hirdetés

Az arany unciánkénti ára történelmi rekordot döntött ebben a negyedévben, a nyár végén elérve az 1895 dolláros csúcsot. Szeptember végére a piacra kerülő arany mennyisége 8 százalékkal volt magasabb, mint ez előző negyedévben, s 15 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mértet. A negyedévben az átlagos ár 1702,12 dollár volt unciánként, ami 39 százalékkal magasabb az előző évinél és 13 százalékkal áll a megelőző negyedévi felett.

A technológiai kereslet igen rugalmas volt a harmadik negyedévben, elsősorban az elektronikai ipar növekvő keresletének köszönhetően, ami a rendkívül rossz gazdasági körülmények ellenére is némileg magasabb volt az egy évvel korábbinál. A növekedést azonban elsősorban a kínai piac hozta létre, a világ többi része beleragadt a válság sarába.

A WGC szerint a nyugati félteke gazdaságának bajai éreztetni fogják hatásukat a technológiai piacon, mert a gazdasági visszaesés, a gyenge vásárlói bizalom, a törékeny növekedés visszafogják majd az elektronikai piac keresletét már a negyedik negyedévben. Az elemzők szerint már olyan folyamatok vannak kibontakozóban, mint 2008-ban, amikor az iparág üzemei elkezdtek készletre termelni a visszaeső kereslet miatt.

A harmadik negyedévben azonban a technológiai célú aranykereslet ugyan úgy 120,2 tonna volt, mint egy évvel korábban, ami elég jó teljesítmény az imént már említett nehézségek és a magas ár tükrében. A szektor mennyiségi kereslete nem változott az előző negyedévhez képest, de a magasabb aranyár következtében mégis 6,6 milliárd dolláros rekordszintet ért el.

Az elektronikai iparág 1 százalékos éves mennyiségi keresletnövekedése azonban 40 százalékos forgalombővüléssel együtt ment végbe. Az iparág által felvásárolt 87,1 tonna aranyért 4,8 milliárd dollárt fizettek ki a gyártók.

A Félvezető Ipari Egyesülés (SIA) adatai szerint a félvezetők (amelyek gyártásához az elektronikai iparágban a legtöbb aranyat felhasználják) globális kereskedelme 27,7 százalékkal, 25,8 milliárd dollárra emelkedett szeptemberre az augusztusi 25,1 milliárd dollárról. Az egy év alatti 2,2 százalékos növekedés az iSuppli piacelemző cég szerint egyértelműen a nagy mennyiségű (mintegy 60 millió darab) táblagép értékesítésének köszönhető. A SIA szerint sokat tett a kereslet enyhe növekedéséhez, hogy az új autókban is egyre több félvezetőt használnak fel, s a speciálisan ilyen célokra kifejlesztett félvezetők piaca kétszámjegyű növekedést produkált az elmúlt négy negyedévben.

A mérleg másik serpenyőjében azonban súlyosan lefelé mutató tendenciák lelhetők fel: a gazdasági válság miatt több technológiai iparágban gyenge fogyasztói és ipari kereslet egyaránt, a lapkagyártók pedig egyre inkább raktárra termelnek, s a készletek mennyisége az idei harmadik negyedévben történelmi csúcsra ért, ami nem sok jóval kecsegtet a chip-piacon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.