Hirdetés
. Hirdetés

Rekordokat döntögetnek a spammerek

|

A legfrissebb spamstatisztikák szerint a kéretlen levelek száma ismét rekordokat döntöget, miközben a spammerek hálózatainak felszámolása minden eddiginél nehezebbé vált.

Hirdetés

2008 novemberében többek között az FBI közreműködésével sikerült leállítani azt a McColo nevű internet szolgáltatót, amely meglehetősen komoly szerepet játszott a globális spamforgalom alakulásában. Miután a szolgáltatónál működő szerverek leválasztásra kerültek az Internetről a kéretlen levelek mennyisége jelentős mértékben csökkent. A felhasználók és a biztonsági cégek azonban nem tudtak sokáig örülni a sikernek, ugyanis hamar kiderült, hogy a spammerek a rendszereiket ért meglehetősen komoly csapás után hamar talpra álltak, és még elszántabban kezdték folytatni a tevékenységüket. Miután a McColo leállításával nagy kiterjedésű botnet hálózatok váltak elérhetetlenné a számukra, ezért olyan megoldásokat kezdtek bevetni, amelyek csökkentették az internetszolgáltatóktól való függőségüket.

A Google jelentése szerint március második felében a spamek száma újra elérte azt a szintet, amely a McColo-féle ügy előtt volt tapasztalható. Ez annak tudatában nem is csoda, hogy az elmúlt két hétben a levélszemét mennyisége minden egyes nap 1,2 százalékkal növekedett, de a megelőző hetekben sem volt sokkal jobb a helyzet. A kéretlen elektronikus levelekkel kapcsolatos statisztikai adatokat időközben a Spamcop is megerősítette.

Amanda Kleha, a Google szóvivője azonban nemcsak a spamek mennyisége miatt adott hangot aggodalmának, hanem azért is, mert a levelek terjesztői mind kifinomultabb módszereket alkalmaznak. "A spammerek egyre okosabbá válnak. Úgy tűnik, hogy egyre több robusztus botnet hálózatot építenek ki azért, hogy a kéretlen küldeményeiket küldözgethessék, és elkerüljék, hogy az internet szolgáltatójukat olyan nyilvánvaló célponttá tegyék, mint amelyen a McColo volt. " - vélekedett Amanda Kleha.

Richard Cox, a Spamhaus informatikai vezetője is egyetértett a Google megállapításaival. Majd hozzátette, hogy a spammerek az új botneteiket úgy alakítják ki, hogy azokat valóban bonyolultabban lehessen leállítani.

A hír a Computerworld.hu biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.