Hirdetés
. Hirdetés

Rekordot döntött a japánok szuperszámítógépe

|

Ismét a K komputer a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe.

Hirdetés

Tavaly nyáron írtunk a Fujitsu K Komputer névre keresztelt szuperszámítógépéről, mely a számítási teljesítményeket összegző listán akkor az élen szerepelt. Az idő azonban telik, fél év a (szuper)számítástechnikában is nagy időnek számít. Ennyi kellett ugyanis ahhoz, hogy a japánok ismét maguknak mondhassák az első helyet - úgy, hogy közben jelentősen megnövelték a korábbi teljesítményt. Immár második alkalommal a RIKEN és a Fujitsu áll az első helyen az USA-ban a 38. TOP500-as szuperszámítógépes listán.

A rangsor szerint a jelenleg fejlesztés alatt álló K számítógép a világ leggyorsabb szuperszámítógépe, jelenleg összesen 88.128 processzort tartalmaz 864 számítógépes racken. Ez a rendszer érte el a világ legjobb 10,51 petaflopos (kvadrillió lebegőpont-művelet másodpercenként) teljesítményét a LINPACK3 benchmark szerint. Tavaly nyáron a maximum még „csupán” 8,16 petaflops volt, valamivel több mint 68.500 SPARC64 VIIIfx  processzor révén. A K számítógép legújabb változatának számítási hatékonysága 93,2%.


A K számítógép
A RIKEN és a Fujitsu által közösen fejlesztett K komputer a japán Oktatási, Kulturális, Sport és Tudományos-technikai Minisztérium (MEXT) által indított nagy teljesítményű számítástechnikai infrastruktúra-kezdeményezés (HPCI) része. A rendszer konfigurálása 2010. szeptember végén kezdődött, használata pedig a terv szerint 2012-ben indul. A RIKEN 2010 júliusa óta K komputernek nevezi a szuperszámítógépet. A „K” a japán „Kei” kandzsi betűből ered, amelynek jelentése 1016, és a rendszer 10 teraflopos teljesítményére utal. A japán Kei betű jelének felhasználásával készült logó 2010 októberében született meg. A Kei második jelentése „nagy átjáró” – a rendszernek is ilyen átjáró-szerepet szánnak a számítástudományban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.