Hirdetés
. Hirdetés

Repesztenek az Apple saját lapkás Mac gépei

|

Kijöttek az első teszteredmények, és azt igazolják, hogy a gyártónak érdemes volt szakítania az Intellel.

Hirdetés

Azt már lassan mindenki megemésztette, hogy az ARM alapú saját processzorok bejelentésével az Apple-nél új korszak kezdődik, legalábbis a MacBookok területén. A fejlesztők elkezdték nyúzni az Apple saját lapkás Mac gépeit, és az első teszteredmények nagyon ígéretesek. Ráadásul ezek az Apple Silicon számítógépek még az új operációs rendszer korai bétaváltozatát futtatják, vagyis működésükben további tartalékok rejlenek.

Hirdetés

A gyorsasági tesztek első eredményei azokról a Developer Transition Kit Mac gépekről származnak, amelyeket az Apple osztott szét korlátozott számban a fejlesztők között. Ezek még egyáltalán nem a végleges hardverváltozatokat tükrözik, csupán abban segítenek a Mac szoftvereket készítőknek, hogy az új architektúra sajátosságait, különbözőségeit kiismerjék és felkészüljenek a programjaikban szükséges változtatnivalókra.

Az első teszteken az Apple Silicon A12Z processzorra épülő masinák egy magra vetítve átlagosan 811 pontot, több magot használva 2871 pontot értek el: a Microsoft Surface Pro X-ének hasonló tesztosztályzata 726 illetve 2831, amiből jól látszik, hogy az Apple nem tett rossz lóra a váltással.

És mindezt kétéves lapkával, emulációs módban produkálták a Macek - vajon hová gyorsulnak majd natív alkalmazásokkal, az új 5, illetve 3 nanométeres lapkákkal? Az Apple ugyanis feltartóztathatatlanul nyomul processzoraival ebbe az irányba: még idén be kívánja vezetni az iPhone-okban a 5 nanométeres Apple Silicon lapkákat, a processzorainak többségét gyártó TSMC pedig nemrég gigantikus összeget ruházott be a 3 nanométeres technológiába, amelynek tömegtermelése 2022-23-ra indulhat be.  

Az Intel eközben még mindig az 5 nanométeres proccesszorok bevezetésével küzd, és erőfeszítéseit 2023 előtt aligha koronázza siker. Mire tehát kijön a maga 5 nanométeres lapkáival, az Apple Silicon már 3 nanométernél tart majd - mondanunk sem kell, hogy ez mekkora előnyt jelent számítógépes teljesítményben és fogyasztásban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.