Hirdetés
. Hirdetés

Rés a Facebook pajzsán

|

A közösségi oldalakat nem sokáig kerülik el a szabadalmi csatározások.

Hirdetés

Az informatikai iparágban viszonylag új, webszolgáltatást kínáló cégek egyelőre kimaradnak a szabadalmi pereskedésekből, de Paul Maritz, a VMware vezére szerint hamarosan ez megváltozhat, és élénk jogi harcok kezdődhetnek el. A Facebook hamar ennek az új szabadalom háborúnak a közepén találhatja magát - véli Paul Maritz, aki korábban a Microsoft képviseletében már több hasonló küzdelmet átélt a 90'-es években.

 

 



S nem csak a népszerű közösségi oldalról van szó, érdekelt lehet például a Twitter, a Zynga, a LinkedIn és a Groupon is, amelyek egyelőre  kimaradnak a mobil szabadalmak miatti kereszt pereskedésekből. Habár megoldásaikat ingyenes, nyílt forráskódú szoftverekkel építik ez nem feltétlenül jelent teljes védettséget, hiszen az utóbbi években több eset is felmerült, mikor a nyílt forráskódú megoldások szabadalmi csaták táptalajául szolgáltak. Az Androidnak sem biztosított például a nyílt forrás védettséget, ami miatt a Google a szabadalmi portfóliójának a felduzzasztására kényszerült, felvásárolva 12,5 milliárd dollárért a Motorola Mobility-t és annak 17 ezer bejegyzett szabadalmát.

"Amikor a kontinensek mozognak az új játékosok is látótérbe kerülnek, amely egy ingatag helyzetet teremt" - nyilatkozta Paul Maritz a Business Week kérdésére. "Ha valaki biztosítani akarja az állandó helyét, akkor jobb ha felkészül a védelemre".

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalának az adati szerint ráadásul a közösségi oldalak egyelőre gyenge szabadalmi portfólióval rendelkeznek. A Facebook mindössze 12-öt birtokol, míg a többi szolgáltatató maximum kettővel rendelkezik. Reflektorfényben főként Mark Zuckerberg cége van, amely ráadásul egy komoly ellenféllel is rendelkezik. A Google+ ugyanis nem titkoltan a Facebook megtörését tűzte ki célul, amely csata a szabadalmakra is kiterjedhet. A Facebook és más webszolgáltatások ugyanis jelenleg is használják a Google néhány adatbázis kezelési eljárást a saját adatközpontjuk építésénél, amit egyelőre szabadon tehetnek meg, ám ennek később ára lehet. A Google mostanában nem riad vissza a pereskedésektől.

 

 

 

 

Egy korábbi ábra a szabadalmi perek sokaságáról


Paul Maritz szerint így a Facebooknak meglehetősen gyorsan fel kell építenie a saját szabadalmi portfólióját, hogy megvédje magát. Egyelőre csak egy komoly szövetségese biztosít védelmet, a Microsoft, amely négy évvel ezelőtt 240 millió dollárt invesztált a közösségi oldalba. A redmondi szoftvercég jelenléte azonban ellentétes hatást is kiválthat, mivel az egy komoly érv lehet a Google támadása mellett.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.