Hirdetés
. Hirdetés

RICOMNET 2011 - a felhők között

|

Az idei Regionális Információs Kommunikációs Hálózatok Konferencia (RICOMNET) központi témája is a cloud comuting volt.

Hirdetés

November 21-22-én közel 100 szakembert látott vendégül Miskolc-Lillafüreden a Miskolci Egyetem és a COMTRANS Kft. A megjelenteket Dobróka Mihály, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese majd, Balla László, a Miskolci Egyetem Számítóközpontjának igazgatója köszöntötte.

A konferenciát Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke nyitotta meg és elmondta, hogy az IT szakma amellett, hogy a gazdasági növekedés egyik motorja, generációs kérdés is, más szakmákkal ellentétben itt sokszor a fiatalok „húzzák” magukkal az időseket.

Okosodó városok
A résztvevők az internetalapú információs rendszerek és technológiák együttműködési, fejlesztési lehetőségeit ismerhették meg, az izgalmas témák sok más mellett az okos városok működésébe is bepillantást engedtek – hazánkban ma négy település mondhatja magáról, hogy smart city, vagy hamarosan azzá válhat. S, hogy mitől válhat azzá? Németh Mónika, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője előadásában elmondta, nincs egységes recept arra, hogyan legyen elég „okos” a város, minden település maga tudja, mitől, hogyan élhetnek jobban lakosai. Biztosan kell azonban a szélessávú infrastruktúra, digitális tartalmak, elkötelezett önkormányzat és a nyitott, befogadó lakosság.

Ami a szélessávú internetet illeti, Bakonyi Péter, a HUNGARNET Egyesület ügyvezető elnöke elmondta, az informatika homlokterében most a Jövő Internet Stratégia áll. A dokumentumban megfogalmazott jövőkép 2020-ig egy olyan folyamatosan fejlődő rendszert vázol fel, ahol intelligens tárgyak milliárdjai, a jelenleginél nagyságrendekkel több végpont, bárhol, bármikor elérhető tartalmak találhatók, azaz a virtuális és a valós világ összekapcsolódik. Ennek megvalósításához hazai (TÁMOP) és uniós (Horizon2020) források is rendelkezésre állnak majd.

Szupergépek kutatáshoz
Máray Tamás, a NIIF Intézet műszaki igazgatóhelyettese a szuperszámítógépekről tartott előadást és elmondta, a hatékony kutatás-fejlesztéshez ma már elengedhetetlen az extrém nagy számítástechnikai teljesítmény, a szuperszámítógépek jelenléte és fejlődése innovációs kényszer is. A www.top500.org weboldalon a világ félezer legerősebb gépéről tájékozódhatnak. 

A konferenciát az IBM, a Cisco Magyarország, a Geoview Systems, a Dexter, a Microsoft és az Innocenter Kft. munkatársainak előadásai tették még színesebbé. A rendezvényt kerekasztal beszélgetés zárta, ahol tovább folyt a vita a szuperszámítógépekről, felsőoktatási információs technológiákról, mobil önkormányzati megoldásokról, IPv6-ról, technológia-és tudástranszferről, e-tananyagfejlesztésről.

Az előadásokat elektronikus formában a konferencia hivatalos honlapján olvashatják.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.