Hirdetés
. Hirdetés

Robotsegítség az orvos mellett

|

Miközben a nagy precizitást és teherbírást igénylő gyártási és raktározási folyamatokban már elterjedten alkalmaznak robotokat, az egészségügyben még ritkának számít a gépi segítség

Hirdetés

Viszonylag tempósan halad az automatizáció az olyan iparágakban, mint a gyártó- vagy az autóipar. Nem mondható el ugyanez - az évekkel ezelőtt megjelent kezdeményezések dacára - az egészségügyről, holott az emberi hibából eredő veszélyek, mint a pontatlan vagy éppen duplikált adatbevitel kimondottan nagy kockázatot hordoznak ebben az ágazatban, nem szólva az orvosi műhibákról.

Robotasszisztensek a betegágynál
Jóllehet, nem a hazai kórházak falai között, de a fejlettebb egészségügyi ellátórendszerekkel rendelkező országokban már nem számítanak ritkaságnak a kórházi folyosókon önállóan közlekedő gyógyszerszállító robotkocsik vagy a betegek állapotára felügyelő robotasszisztensek sem, amelyek az ápolóktól vesznek át rutinfeladatokat. Az orvosoknak asszisztáló robotok képesek olyan apróbb feladatok ellátására, mint a beteg életjeleinek folyamatos ellenőrzése, a gyógyszerek előkészítése és adagolása vagy a vérvétel.

Hirdetés

Léteznek továbbá olyan robotasszisztensek is, amelyek a gyógytornászok mellett segítenek a mozgássérülteknek a rehabilitációban, a fizikoterápiás kezelésben. A dán Universal Robots látásvezérelt robotjai például képesek egyedül ellátni a gyógytornász feladatait. Miután a terapeuta kidolgozta a személyre szabott edzésprogramokat, azokat már a Rainer nevű robot közreműködésével végzik el a páciensek. Robert, a rehabilitációs robot pedig a kórházi ápolószemélyzet segédje; az ágyhoz kötött betegek ápolásában vesz részt például úgy, hogy ágyneműcsere, ágytálazás idejére megemeli a betegeket.

A Las Vegas-i CES-en a Samsung is bemutatta a maga gyógyászrobotját: az otthoni segítőnek szánt Bot Care vérnyomást és pulzusszámot mér, a gyógyszerkiadásban tud segíteni és az esetleges krízist jelenteni. A nottinghami Trent University két kutatója pedig gerincműtéteknél alkalmazható robotkarokkal folytat kísérleteket. Az egyik kar rögzíti a sérült gerincét, míg a másik kar tizedmilliméter pontossággal fúr lyukat a beteg csigolyán a rögzítő csavar számára. Ilyen pontosságú beavatkozásra sebészi kéz nem volna képes, magyarázták a kutatók.

A beültethető szemlencséket készítő indiai Aravindnél a gyártókapacitás megtöbbszörözéséhez, a stabil minőség megteremtéséhez és az energiaigény csökkentéséhez járultak hozzá a dán kobotok. A ma már jó hírnévnek örvendő indiai cég dolgozóinak létszáma 15-ről 700 főre, a termelés pedig napi 150 lencséről tízezerre emelkedett.

Van keresnivalójuk
Nagyon sok további lehetőség vár kiaknázásra az egészségügy felé elmozduló robotgyártók előtt, vélik az eredetileg az Ipar4.0 felől közelítő Universal Robotsnál. Robotizálással orvosi ellátást lehet eljuttatni olyan elmaradott országokba, amelyekben erre égető szükség van, máshol pedig nagyon sok terhet lehet levenni a túlterhelt egészségügyi szakemberek válláról. Ám ahhoz, hogy a szállítók képesek legyenek kihasználni egy ilyen technológiai forradalom előnyeit, illetve elkerülni potenciális kockázatait, folyamatosan jól informáltnak kell lenniük a tudományos fejlődések terén.

A globális egészségügyi kiadások alakulásával kapcsolatban a Deloitte 2019-es jelentésében 2017 és 2022 között 5,4 százalékos éves növekedést vetít előre, tekintettel egyebek közt az elöregedésre, a krónikus betegségek terjedésére, a preventív gyógyászat térhódítására, a célzott medicinák és az új eljárások megjelenésére. Az elemzők gyors növekedést várnak a célzott gyógyítást szolgáló digitális okosmegoldások alkalmazása terén, beleértve a blokklánc-, a felhős, az IoT-, az AI- és roboteszközök használatát a diagnózis és a terápia során egyaránt. Igaz, ezek még a korai felhasználás stádiumában vannak, és elterjedésüket egyelőre nem segíti a később várható árverseny.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.