Hirdetés
. Hirdetés

Rohamosan fogynak az IP címek

|

Körülbelül 592 nap múlva elfogynak a jelenleg széles körben használatos IPv4 azonosítók.

Hirdetés

Az öt nagy regionális internet regisztrátor szervezet közül az NRO (Number Resource Organization) egy közleményt tett közzé, amelyben az IP címek rohamos fogyására hívja fel a figyelmet. A jelenleg általánosan használatos IPv4 azonosítóknak ugyanis már csak kevesebb mint 10 százaléka érhető el, s he lehet hinni az iNetCore becslésének, akkor körülbelül 592 nap múlva - 2011. szeptember 5-én - elfogyhatnak az IP címek. Ha ez bekövetkezik, s az internetszolgáltatók és a nagyobb cégek nem térnek át rohamosan az újabb IPv6 címekre, akkor hatalmas fennakadásokat szenvedhet el majd a világháló.

 

 



IPv4 és Ipv6

A gond az, hogy a világháló születésének a pillanatában senki nem hitte, hogy az internet ilyen rövid idő alatt olyan hatalmasra nő, mint napjainkban. Ez az IP-címek kiosztásánál jelent problémát, hiszen minden internetre kapcsolt eszköz rendelkezik egy ilyen egyedi azonosítóval, amellyel a kommunikáló számítógépek képesek egymást elérni. Márpedig ezen egyedi címek hamarosan elfogynak, hiszen a mérnökök anno úgy gondolkodtak, hogy elég lesz 232 egyéni azonosító, ami körülbelül 4 milliárd IP cím kiosztását teszi lehetővé, ám az idő rájuk cáfolt. Cikkünk írásának a pillanatában ugyanis már csak 402 millió IPv4 azonosító érhető el, amelyek száma másodpercenként körülbelül 5-6 elemmel csökken. Ha elfogynak, akkor könnyen elképzelhető, hogy egy csak IPv6 címmel rendelkező oldalt azon felhasználók nem fognak tudni elérni, akiknek szolgáltatójuk csak az IPv4 szabványt képes kezelni. Magyarán ha PC falva internetszolgáltatója nem lép időben, akkor lakosai nem tudnak majd keresni a Google oldalán, illetve nem szörfölhetnek például a Facebookon sem.

Ennek kiküszöbölésére jött lére az IPv6 szabvány, amely már 2128 hálózati cím kiosztását teszi lehetővé, biztosítva hogy mai feltételezéseink szerint soha ne fogyhassanak el az egyedi azonosítók. Sőt a hosszabb címek lehetővé teszik majd azt is, hogy az eddigieknél jóval több eszköz (például mobiltelefon, riasztó, szórakoztató-elektronikai berendezések, vagy akár hűtőszekrény) és minden végfelhasználó kapjon statikus IP címet, valamint az új szabvány ezen felül támogatja a hatalmas adatcsomagok továbbítását, nagyobb biztonságot biztosít az IPsec protokollnak köszönhetően és képes az adatcsomagokat különböző prioritások alapján kezelni.

 

 

dpiweb1.jpg


Sürgős lépések

"Az internet fejlődésének egy fontos mérföldkövéhez érkeztünk. Az IPv4 címeknek ugyanis már csak kevesebb mint 10 százaléka érhető el, így elengedhetetlenül fontos, hogy az internetes közösségek globális lépéseket tegyenek az IPv6 címekre való átállásért. A véges számú IPv4 azonosítók ugyanis nem adnak nekünk elég erőforrást ahhoz, hogy végrehajtsuk ambiciózus szándékainkat a világhálón. Az IPv6-ra történő áttéréssel viszont egy olyan alapvető fejlődés következhet be az infrastruktúrában, amely több milliárd ember és eszköz kapcsolódását fogja biztosítani az elkövetkező években" - írja Axel Pawlik, az NRO elnöke közleményében.

Ezen okból négy cselekvési tervet határozott meg, hogy ne történhessen meg a baj. Az üzleti szektornak egyrészt fejlesztenie kell az IPv6 alapú szolgáltatásait, így ösztökélve felhasználóikat is a váltásra. A szoftver és a hardver gyártóknak el kell látniuk termékeiket IPv6 támogatással (a Vista, a Windows 7, a Mac OS X és a Linux disztribúciók már képesek kezelni). A kormányzatoknak maguknak kell példát mutatniuk az átéréssel, s ezen felül a gazdasági szereplőket is a váltásra kell ösztökélniük. S végezetül a szervezeteknek és a magánfelhasználóknak fel kell lépniük internetszolgáltatóikkal szemben, követelve az IPv6-ra való áttérést (hazánkban az Externet például már rendelkezik IPV6 szolgáltatással, míg a Magyar Telekom jelenleg - 2010. április 30-ig - is teszteli a szabványt).

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.