Hirdetés
. Hirdetés

Rossz hírek a Firefoxról

|

Miközben a böngészőt fejlesztő Mozilla jelenlegi termékmarketing igazgatója arra kéri a felhasználókat, hogy álljanak ellen a Chrome dominanciájának a Firefox használatával, a vállalat korábbi technológiai igazgatója szerint a csata már elveszett.

Hirdetés

Eric Petitt, a Mozilla termékmarketingért felelős igazgatója blogbejegyzésében nemtetszésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a Google dominanciára tör a Chrome-mal a böngésző arénában, és arra kérte a felhasználókat, adjanak még egy esélyt a Firefoxnak. Petitt szerint a keresőkirály böngészőprogramja nem egy ördögi termék, de túlságosan nagy hatást gyakorol mind az internetes gazdaságra, mind a felhasználókra. Hozzátette, ez szigorúan a magánvéleménye, nem tükrözi munkaadója álláspontját.

Petitt blogbejegyzésére reagálva Andreas Gal, a Mozilla korábbi technológiai vezetője azt állapította meg, hogy a Firefox részesedése folyamatosan csökken, annak ellenére, hogy a Mozilla új erőket mozgósított a program fejlesztésére.

Petitt szerint a Chrome böngésző dominanciája és a Google üzleti modellje hátrányos a web egészére nézve. A Google a Chrome-ot a keresésekből származó bevételek maximalizására és a hirdetések weboldalakon való megjelenítésére hozta létre, hogy minden egyes kattintásból pénzt csináljon, írja blogjában a marketingvezető. Megoldásként a Firefox használatát ajánlja Petitt, aki dicsérte a Mozilla által az elmúlt években végrehajtott teljesítményjavító fejlesztéseket, többek között a többfolyamatos Firefox fokozatos bevezetését, ami további tartalomkezelő folyamatokat ad a felhasználóknak a június 12-én esedékes 54-es verziószámú kiadásban.

 

Ugyanakkor Andreas Gal korábbi technológiai vezető szerint kétségbeesésre adhat okot a program böngészőpiaci részesedésének folyamatos csökkenése. Blogbejegyzésében Gal a StatCounter statisztikájára és előrejelzésére hivatkozva azt írja, annak ellenére, hogy a piac mérete egyre nő, mind az Internet Explorer, mind a Firefox részesedése folyamatosan csökken. Ennek az lehet az eredménye, hogy bár a Firefox böngésző még sokáig köztünk lesz, de piaci részesedése olyan jelentéktelenre eshet vissza, ahonnan már lehetetlen lesz visszatérni.

Gal szerint a piacon lévő böngészők olyan alapprogramok, amelyek nagyon hasonlóan néznek ki, mindegyik jól működik, és azzal, hogy valamelyikük egy kicsit gyorsabb vagy kevesebb memóriát használ riválisainál, nem fog sok felhasználót elhódítani tőlük. Ezzel arra utalt, nem ért egyet Petitt azon állításával, hogy a továbbfejlesztések újra növekedési pályára állítják majd a Firefoxot.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.