Hirdetés
. Hirdetés

Vigyázat! Vírust terjeszthet a botrányvideó!

|

Álvírusírtó programmal fertőződhetnek meg az óvatlan teniszrajongók Serena Williams botránya miatt: vigyázzunk, hová kattintunk egy alapvetően ártatlan videóért!

Hirdetés

20090917-serenawilliams-virus-vigyazat.jpg
Serena Williams az US Open múlt szombati elődöntőjében magából kikelve üvöltözött az egyik vonalbíróval. A netes bűnözők a botrányt kihasználva egy keresőoptimalizáló kampányt indítottak, melynek azonban veszélyes következményei lehetnek, hiszen a felhasználó tudta nélkül kártékony programok települhetnek a gépre - figyelmeztet a Symantec.


A teniszjátékos dühkitörését bemutató videó azóta fent van a neten, és az egyik legtöbbet keresett téma a sportrajongók, és a botrányra éhesek körében. Rengetegen keresnek rá különféle keresőoldalakról, de nem árt az óvatosság: nem mindegy, hogy hol nézzük meg a filmet.


Azok a netezők, akik például a "Serena Williams Outburst" (Serena Williams dühkitörés) szavakat írják a keresőbe, könnyen egy pixnat.com nevű oldalon találhatják magukat. Az oldal megszólalásig hasonlít egy valódi weboldalhoz, a Symantec, a világ vezető biztonsági szoftvergyártója azonban arra figyelmeztet, hogy ál-oldalról hamis vírusirtó szoftverek tölthetők le.


"Az óvatlan netezőt először néhány felugró ablak fogadja azzal, hogy a gépe komoly biztonsági kockázatnak van kitéve, majd ezek után felkínálnak neki egy vírusirtót, mely megoldja a problémát. Semmiképp se töltsék le ezt a programot, hiszen ez egy ál-vírusirtó, mely tönkreteheti gépet." - figyelmeztet Gombás László, a Symantec biztonsági szakértője.


„Az ilyen típusú támadás épp az emberek természetes kíváncsiságát használja ki” - teszi hozzá a szakértő. - „Ezek a támadások egyelőre nem jelentősek, de megmutatják, milyen veszélyesek tudnak lenni a félrevezető alkalmazások: kinézetre esetleg alig különböznek a jogtiszta szoftvertől, viszont begyűjtik a felhasználó személyes adatait és az egész gépet eltérítik. Hacsak nem akarjuk, hogy a személyes adatainkat mások használják és így a szervezett bűnözést támogassuk, jobb, ha messze elkerüljük ezeket az oldalakat."


Ha esetleg sport- vagy botrány-szakos olvasóinknak felcsigáztuk az érdeklődését, ez a YouTube videó teljesen biztonságos.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.