Hirdetés
. Hirdetés

Sikeresen frissítették a Curiosity szoftverét

|

A NASA szakemberei a hétvégén frissítették a Marson vizsgálódó mobil laboratórium szoftverét. Az update célja az volt, hogy megkönnyítse a Curiosity mintagyűjtését; a rover egy hete landolt a vörös bolygón.

Hirdetés

A NASA mérnökei a rover fellövése óta első ízben frissítették a Curiosity szoftverét; a változtatások nagyban megkönnyíthetik, hogy az önjáró laboratórium a mostoha marsi körülmények között is sikeresen teljesítse a küldetését.

A Curiosity éppen egy hete, augusztus 6-án landolt a Marson. A péntektől hétfőig tartó frissítés során új szoftvereket töltöttek fel a Curiosity komputerébe. A korábbi rendszerek csak a szonda alapvető navigációs funkcióit támogatták, ám legfontosabb feladatának elvégzéséhez nem voltak elegendők: a misszió célja az élet nyomainak felkutatása a kietlen planétán.

„A rendszert úgy terveztük meg, hogy lehetővé tegye a szoftver folyamatos, a küldetés különféle fázisainak megfelelő bővítését” - nyilatkozta Ben Cichy, a Curiosity program vezető szoftvermérnöke. „A repülési szoftvernek az a verziója, amelyet eddig használt a Curiosity, elsősorban a jármű biztonságos landolását támogatta. Számos olyan funkciója van, amelyekre a továbbiakban már nem lesz szükségünk” - jelentette ki a szakember.

A most feltöltött szoftver fejlett képelemző rendszere nagyban megkönnyíti, hogy a rover átküzdje magát a Mars felszínén elébe kerülő akadályokon; de a szonda karjai végén található fúró és kaparókanál használatát is lehetővé teszi.

A NASA szakértői jelenleg a Curiosity által visszaküldött képek vizsgálatával próbálják megállapítani, melyek azok a Marsra szállás helyének környékén található felszíni képződmények, amelyeket érdemes közelebbről is megvizsgálni. A rovar egy lézeres eszköz segítségével maga is elemezheti a közelébe kerülő sziklák szerkezetét – ami nagyban megkönnyítheti a mintagyűjtést.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.