Hirdetés
. Hirdetés

Sikerrel zárult az űr-router tesztelése

|

Elsőként került sor IP alapú útválasztó telepítésére egy Föld körüli pályán keringő kereskedelmi műhold fedélzetén.

Hirdetés

Űr-router
Az IRIS-technológia (Internet Routing in Space), azaz a világűrben működő internetes forgalomirányító rendszer története fontos mérföldkőhöz érkezett. A Cisco nemrégiben sikerrel zárta az Intelsat IS-14 műholdon még múlt év novemberében üzembe helyezett router és az ezt működtető Cisco IOS operációs rendszer próbaüzemét.

- Célunk, hogy a ?határok nélküli hálózatok" koncepciónk világűrre való kiterjesztésével gyökeresen átformáljuk a műholdas kommunikációt. A késleltetési idő csökkentésének és a megnövelt hatékonyságnak köszönhetően ezzel a technológiával világszerte átalakítható a műholdas kommunikáció - fogalmazott Steven Boutelle, a Cisco globális kormányzati megoldásokért felelős részlegének alelnöke.

Az IRIS program célja egy műholdakon és űrhajókon felhasználható sugárzástűrő IP-útválasztó kifejlesztése. Az IRIS modul feladata a hang-, video- és adatátviteli kommunikációs hálózati szolgáltatások támogatása, ami lehetővé teszi, hogy a kormányhivatalok, védelmi szervek és egyéb szervezetek IP protokollon keresztül kommunikáljanak egymással a meglévő földi berendezéseket használva.  Az IRIS több szempontból is fejlődést jelent a hagyományos műholdas technológiához képest. A rendszerrel a felhasználók végre valódi mobilhálózathoz jutnak, amellyel bárhol, bármikor és bármilyen módon kommunikálhatnak egymással, és amely folyamatosan, előre meghatározott és rögzített infrastrukturális kötöttségek nélkül képes alkalmazkodni az aktuális igényekhez.

Az IRIS egy lépésben több földi vevőegységhez is képes eljuttatni az adatokat, így nincs szükség az eddig alkalmazott kétlépcsős adatátvitelre. Ennek köszönhetően lerövidül a késleltetési idő és nő a transzponder kihasználtsága. A Cisco routerre és fedélzeti modemre telepített szoftver keringés közben is frissíthető, ami még rugalmasabbá teszi ezt a megoldást, és lerövidíti a beruházás megtérülési idejét.

Az amerikai védelmi minisztérium Joint Capability Technology Demonstration (JCTD) nevű demonstrációs projektjének keretén belül működő IRIS program felügyeletét a Cisco és az Intelsat General Corp. látja el. A JCTD három hónapos időszakát követően az IRIS modul 2010 áprilisától már kereskedelmi használatba vehető.

A röppályás tesztet a SEAKR Engineering AIP (Application Independent Processzor - alkalmazásfüggetlen processzor) feldolgozóegységével végezték, amely a router és a szoftver által meghatározott forgalomirányítás lebonyolításához szükséges rádiófunkcióknak ad helyet és lehetővé teszi a műholdas forgalomirányítási funkciók Földről történő dinamikus újrakonfigurálását és frissítését is.

A világ első számú műholdas szolgáltatójának számító Intelsat az IRIS modulnak helyet adó műhold üzemeltetését a próbaidőszakot követően is tovább folytatja, amikor a modult már kereskedelmi célokra fogják használni.

A Cisco tervei szerint a műholdgyártókkal, a rendszerintegrátorokkal és a végfelhasználókkal együttműködve hamarosan olyan helyekre is képes lesz eljuttatni kommunikációs szolgáltatásokat, amelyek mindeddig kívül estek a hagyományos földi hálózatok hatósugarán.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.