Hirdetés
. Hirdetés

Soha még ilyen erős nem volt az Android

|

Noha rengeteg kihívást kellett leküzdeni, az öt éves Android pozíciója sohasem volt erősebb az okostelefonok piacán.

Hirdetés

2007. november 5-én mutatták be az Androidot, amikor a Google, a Motorola, a Qualcomm, a HTC, és a T-Mobil több más céggel közösen egyesítette erőit egy nyílt forráskódú operációs rendszer létrehozására. Azóta az Android átvészelt számtalan jogi csatát, biztonsági problémát és a felhasználók folyamatos panaszkodását a frissítések elhalasztása miatt.

De semmi sem volt képes hátráltatni a fejlődést, az OS egyre nagyobb piaci részesedést tud magáénak, ráadásul az idei harmadik negyedévben rekordméretű bevételt produkált. Az IDC szerint jelenleg a Google operációs rendszere uralja a piac 75 százalékát. “A RIM hanyatlása, a Windows Phone alacsony eladási mutatói és az iPhone 5 késői megjelenése mind pozitívan hatottak az Android értékesítésekre” - mondta Francisco Jeronimo az IDC-től.

android szülinap
android szülinap

5 éves és uralkodik

Persze, nem lehet tudni, mit hoz a jövő. Az Apple-lel vívott folyamatos szabadalomháború eltántoríthatja a vásárlókat, akik esetleg a frissen megjelent Windows 8-at választják majd. Elképzelhető, hogy a Microsoft új operációs rendszere ugyanolyan jó időpontban érkezett, mint ahogy a Google is szerencsés pillanatban mutatta be az Androidot. A zöld robot megjelenésekor a piac nagyon várt arra, hogy valaki felvegye a harcot az Apple okostelefonjával, és a Symbian éppen élet-halál harcot folytatott. Természetesen az, hogy az Android ingyenesen hozzáférhető volt, szintén sokat segített a Google operációs rendszerének térnyerésében.

A tabletek piacán az Apple dominanciájának megtörése sokkal keményebb diónak bizonyult. A Motorola Xoom család vagy a HTC Flyer elbuktak, igazán csak a Samsung Galaxy Tab készülékek tudtak eredményt felmutatni. Az utóbbi időben azonban úgy tűnik, az Android tábor magasabb fokozatba kapcsolt. A harmadik negyedévi 10,2 milliós készülékeladás elég volt, hogy elérjék a 41,3 százalékos piaci részesedést, ami a tavaly ilyenkor mért 29,2 százalékhoz képest igen szép eredmény. Mindeközben az Apple részesedése 64,5 százalékról 56,7 százalékra esett vissza. Persze nincs olyan gyártó, ami egymaga képes lenne megszorongatni az Apple-t, de a több tucat vállalat, köztük olyan nehézsúlyú versenyzők, mint az Asus és a Samsung, együttesen nagy sikerrel terjesztik az Androidot.

Neil Mawston, a Strategy Analytics vezérigazgatója szerint a jó hardver, az alacsony ár, a széleskörű terjesztés, a nagyobb marketing és a tabletre optimalizált alkalmazások növekvő száma segített az eladások növelésében. Az idei ünnepi szezon azonban minden eddiginél feszültebb versenyt fog hozni és az Androidnak ismételten bizonyítania kell. A vásárlóknak választaniuk kell a Google Nexus 10, a fejlesztett Nexus 7, az Apple iPad mini, az Amazon új Kindlejei, valamint a frissen megjelent Windows 8-at és Windows Rt-t futtató készülékek között.

Kétségtelen, hogy a jelenlegi Android dominancia fő letéteményese a Samsung, hiszen a legtöbb régi androidos gyártó, mint a HTC vagy a Motorola, folyamatosan küzdenek azért, hogy talpon maradjanak a piacon. Ezt a dominanciát nehéz lesz megtörni, hiszen megjelenése óta az Android egyre gyorsabban kebelezi be a piacot a konkurencia előtt, egyes gyártók még csak most mutatják be az első androidos telefonjukat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.