Hirdetés
. Hirdetés

Sokba kerülhet egy elveszett notebook

|

Az elvesztett vagy ellopott hordozható gépek évente több milliárd dolláros kárt okoznak.

Hirdetés

Az Intel és a Ponemon Institute 329 amerikai szervezet körében készített egy átfogó felmérést a hordozható számítógépek biztonságával kapcsolatban. A vizsgálatok során a kutatók megdöbbentő eredményre jutottak. Kiderült, hogy a megkérdezett cégek, intézmények körében az elmúlt tizenkét hónap során több mint 86 ezer notebooknak veszett nyoma, ami összességében 2,1 milliárd dolláros veszteséget okozott a szervezeteknek. Természetesen ez a jelentős kár nem csupán az elkallódott hardvereszközök árából fakad, hanem sokkal inkább az illetéktelen kezekbe került számítógépeken lévő bizalmas adatok, információk értékéből valamint az adatbiztonsági incidensekre visszavezethető járulékos költségekből. 

 

 



A szervezetek az elvesztett vagy eltulajdonított notebookok 60 százalékát "hiányzik" besorolással látták el, míg a fennmaradó 40 százalék tartozott a "bizonyíthatóan vagy gyaníthatóan ellopott" kategóriába. A legtöbb számítógépet az alkalmazottak utazásaik során vesztették el. Ebből a szempontból a legkockázatosabb helyeknek a repülőterek számítanak, ahol rengeteg notebooklopás történik. A legtöbb, elkallódott notebookokra visszavezethető incidenst az oktatási és kutatási intézmények szenvedték el, míg a legkevesebbet a bankok valamint a pénzügyi szervezetek.

"Az eredményeket szemlélve kiderül, hogy az eltűnt notebookok jelentős hatást gyakorolnak a pénzügyi kiadásokra. Ami ennél is zavaróbb az az, hogy a notebookok és az azokon tárolt adatok sebezhetőségének ellenére a vállalatok jelentős része fittyet hány a legalapvetőbb megelőző intézkedésekre is" - vélekedett Anand Pashupathy, az Intel Anti-Theft Services vezetője.

Hiányos védelem

A felmérés szerint az elkallódott számítógépek 46 százalékán voltak megtalálhatók bizalmas adatok, miközben csak a 30 százalékuk rendelkezett valamilyen titkosítással. Mindössze a 10 százalékuk támogatott olyan technológiákat, amelyek révén a lopások megelőzése, felderítése elősegíthető lett volna. Szintén nagyon rossz a helyzet a biztonsági mentések tekintetében. A felmérés ugyanis arra is rávilágított, hogy az elvesztett hordozható számítógépek 71 százalékáról soha nem készült biztonsági mentés. Így sok esetben a szervezeteknek a hardverek és adatok eltűnése mellett azzal is szembesülniük kellett, hogy az értékes fájljaikat nem tudták helyreállítani.

A Ponemon Institute felhívta a figyelmet arra, hogy adatbiztonsági szempontból nemcsak a notebookokra kell különös figyelmet fordítani, hanem a hordozható adattárolókra és az okostelefonokra is.

A hír testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.