Hirdetés
. Hirdetés

Sokszínű Marsot lát a szuperkomputer az ősi meteoritok becsapódásai nyomán

|

A Marsba öt és tízmillió évvel ezelőtt becsapódott egy aszteroida. Hatalmas krátert hozott létre, és az ősi marsi kéregből az űrbe katapultált egy meteoritot, amely végül Afrikában zuhant le.

Hirdetés

Egy globális kutatócsoport mintegy 90 millió becsapódási krátert fedezett fel a Marson egy gépi tanulási algoritmus segítségével a déli félteke egyik leggyorsabb szuperszámítógépén, a nyugat-ausztráliai Perthben található Pawsey Szuperszámítógépes Kutatóközpontban - olvasható a Nature beszámolójában.

Az erről szóló térképet a Szaharában 2011-ben felfedezett Black Beauty meteorit eredetét kutató tudósok készítették. A Black Beauty-t alkotó marsi kőzet a tanulmány szerint nagyjából 4,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett, amikor a Föld és a Mars kérge még csak kialakulóban volt.

Hirdetés

A kutatók végül pontosan meghatározták a becsapódás területét, miután az algoritmus segítségével kizártak néhány lehetséges eredményt. A 10 kilométer széles Karratha-kráter a kutatók szerint egy jövőbeli Mars-küldetés fókuszpontjaként szolgálhat.

A felfedezés alapjául szolgáló technikát a Merkúr és a Hold felszínén található több milliárd becsapódási kráter lokalizálására, valamint más marsi meteoritok eredetének meghatározására is fel fogják használni. A Földön eddig több mint 300 marsi meteoritot fedeztek fel.

A kráter a Karratha nevet kapta a kutatóktól, egy nyugat-ausztráliai város tiszteletére, ahol a bolygó legrégebbi kőzeteit találjuk. A kutatócsoport azt szeretné, ha a NASA a Karratha-kráter környékét a jövőbeni Marsra szállás lehetséges helyszíneként kiemelt prioritásként kezelné. A csapat több Mars-küldetésből származó több ezer nagy felbontású bolygóképet elemzett, hogy azonosítsa a marsi kőzetek eredetét - írja a Tech Times.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.