Hirdetés
. Hirdetés

Sony Ericsson Z610i - formás kagyló

|

A készülék 3G-s képességeivel és 2 megapixeles kamerájával is rabul ejtheti a hölgyeket - a különleges OLED külső kijelzőről nem is beszélve.

Hirdetés

A Z610 első kézbevételkor a Motorola PEBL-t jutatta eszembe, ugyanis a lekerekített élek, a lágy vonalak és a tükröződő előlap mind-mind egy méretesebb kavicsra emlékeztetnek. Az igényes külalak minőségi műanyagokkal párosul, és pontosak az illesztések is. A hátlap a tesztkészülék esetén egy rikító rózsaszín lapka volt, ami természetesen cserélhető is. A több színben elérhető előlapok közül a fotók alapján a kék tűnt a legszebbnek, de a tesztkészülék sötétszürke árnyalata is kiemelkedett a középszerű készülékek táborából.

A fényes telefonnal mindössze az az egyetlen probléma, hogyha valóban fontos nekünk a Z610i megjelenése, akkor folyamatosan takarítanunk kell, mivel az összes ujjlenyomat megmarad rajta. A 110 grammos tömeg egyáltalán nem tűnik soknak a valóságban, legalább nem fog könnyen kiesni a kezünkből a telefon. A 20 mm-es vastagság nem éppen egy Motorola V3, de nem zavaró; a telefon jobboldalán egyetlen gombot sem találunk, így kifejezetten élvezetes a Z610i puszta fogása is. Baloldalt helyezkedik el a miniatűr hangerőszabályzó és a zenelejátszó indítója.

A készülék nyitómechanizmusát egy rugó segíti, a teszt során nem lötyögött. A hátlap ellenben hajlamos a recsegésre. A készülék gombjai igen méretesre sikerültek, bár első próbálkozásaim során állandóan lecsúszott róluk az ujjam. A numerikus gombok fölött helyezkednek el a WAP böngésző, a kamera és a gyorsmenü eszközei.

Kijelző

A belső kijelző a gyártótól már megszokott 176×220 pixeles, 262 ezer színű TFT LCD, amely egy ilyen középkategóriába szánt készülék esetén tökéletesen elegendő. A felbontás, bár nem emeli a Z610-et PDA magasságokba, az animált menü ikonok igen tetszetősek, a fényerő kellőképpen meggyőző, és a megjelenítő fizikailag is megfelelő méretű - jól olvashatóak rajta a szövegek, és a képek is látványosak. A Z610i igazi meglepetése a külső kijelzőben rejlik, ami a ma még igen csak ritkaságszámba menő OLED technológiát alkalmazza. Ezt a külső megjelenítőt már láthattuk a Sony MP3 lejátszóiban is. Első blikkre úgy tűnhet, mintha az előlap szerves része lenne a kijelző, és nem tudjuk különválasztani, hogy hol kezdődik az OLED és hol folytatódik maga a műanyag borítás. A tükröződő felületen a világoskék ikonok és szövegek meglepően látványosak, főleg bejövő hívás esetén. Természetesen minden fontosabb információ megjelenik ezen a külső kijelzőn is.

Szolgáltatások

Első indításkor a készülék automatikusan elvégzi a dátum- és időbeállításokat, illetve letölti a szolgáltatóhoz kapcsolt WAP és MMS beállításokat. A SIM kártyán tárol neveket azonnal megpróbálja felmásolni a készülék memóriájába, de ezt megtehetjük később is. A Z610i tökéletesen ért magyarul. A menürendszerbe lépve a szokásos 3×4-es animált ikonáradat tárul elénk, a kezelhetősége egyértelmű és még aránylag látványos is. Az RRS olvasó ezúttal is helyett kapott a készülékben: a böngésző képes felismerni egy adott weboldal hírcsatornáit, könnyedén fel tudunk rá iratkozni, és a 3G-nek hála igen gyors sebességgel lehet frissíteni ezeket a tartalmakat. Érthetetlen, hogy a hangprofilokat miért felejtette ki a gyártó a Z610i-ből: a jobb alsó sarokban lévő gomb hosszú lenyomásával tudjuk halk üzemmódba helyezni a telefont.

A telefonkönyv nem lehet egyszerre a SIM kártya és a Z610i memóriája, így a szolgáltatótól kapott kártyánkon tárol neveket igen nehézkesen tudjuk csak elérni. A készülékbe 1000 név és 2500 telefonszám rögzíthető. A csoportokba rendezhető kontaktokhoz e-mail címet, weboldalt, képet, csengőhangot, hangparancsot, posta elérhetőséget és születésnapot csatolhatunk. Az üzenetkezelés képes megbirkózni az elektronikus levelekkel, a videóval, képpel és hanggal bővített MMS-ekkel, illetve a magyar nyelvű T9 a gyorsabb szövegbevitel terén lesz nagy segítségünkre. A telefon teljes mértékben testre szabható különféle témákkal, hátterekkel és csengőhangokkal.

Előre telepített játékot nem találtam a készüléken, de a szokásos videó-, kép- és csengőhangszerkesztő szoftvercsalád ezúttal is megtalálható a 16 MB-os belső memóriában. A szervezőfunkciók között heti és havi nézettel felszerelt naptárat, teendőket, jegyzetelési lehetőséget, stoppert, számológépet és időzítőt is találunk. Tetszett a fülekre osztott menürendszer, melyben nem csak föl és le, de balra és jobbra is lehet haladni. A flight mode (kikapcsolja a GSM funkciókat) ezúttal is elérhető a Sony Ericsson termékében. A telefonba épített kinhagosítón felül az aktív flip (kinyitjuk a telefont és azonnal fogadja a bejövő hívást) teszi könnyebbé a híváskezelést.

Adatkommunikáció

Elsőre azt hittem, hogy egy igen butácska böngészőszoftverrel van dolgom, és hiába a 3G kapcsolat, ha a Z610i nem tudja rendesen megjeleníteni a tartalmakat. Kivételesen csalódnom kellett. Az Nba.com bepötyögése után, bár a Flash animációk nem jelentek meg az LCD-n, a szöveges és képi tartalmak egy oszlopba rendezve voltak olvashatók, és magát a portált négy kisebb részre osztotta az alkalmazás, amelyek között kényelmesen tudtam lapozgatni. A letöltési sebességgel meg voltam elégedve és a böngésző is meglepően gyorsan tördelte be a tartalmakat. A Pannon WAP oldalán ezúttal nem tudtam kihagyni, hogy ki ne próbáljam a Mobil TV-t.

Első próbálkozásra lefagyott a letöltés, de a folyamat leállítása után, egy újabb próbálkozás következtében már működött a szolgáltatás. A hang enyhén zajos, a képernyőn csak a nagyobb betűméretű feliratok olvashatók el. A minőség élvezhető, de érthetetlen, hogy miért kell ezért a szolgáltatásért 66 Forintot fizetni percenként. A WAP oldalak igen gyorsan töltődnek le a telefonra. Az MSpeed segítségével 54 Kbit/sec letöltési sebességet mértem beltéren. A telefon kijelzője felett látható VGA kamera a videótelefonálást segíti elő. Tesztünk során a kép és a hang is aránylag tiszta volt, a kapcsolat gyorsan állt fel.

A készüléről és a vele készített fotókról további képanyag ezen az oldalon található!

Multimédia

A készülék előlapjáról néz farkasszemet a világgal a 2 megapixeles optika. Sajnos semmilyen retesz sem védi, így fel kell készülnünk az állandó takarítására is. A szoftver rendkívül egyszerű, nem a K750/K800-ból megismert ikonos rendszer. A maximálisan 1600×1200 pixel felbontású képek alkotására tervezett kamera képes sorozatfelvételre, panorámakép készítésre és keretekkel is fűszerezhető a végeredmény. Sajnálatos, hogy az egyébként finoman állítható digitális zoom funkció csak VGA képméretnél használható, 1 és 2 megapixeles felbontás mellett nem. Az önkioldó nem szabályozható.

Az éjszakai mód szerintem felesleges, így, hogy még egy LED sem világít mobilfény gyanánt. A hatások között a szépia, a fekete-fehér és a negatív szerepel. A zárhang sajnos nem kikapcsolható. A fehéregyensúlyt érdemes automatikusra állítani, a képeket pedig M2 memóriakártyára mentsük el. Az elkészült fotókat kapásból csak blogba tudjuk elküldeni, de a Z610i galériájában lehetőségünk van Bluetooth-on, e-mailben és MMS-ben is elküldeni a címzettnek.

A telefonnal CIF méretű videókat is készíthetünk a szabad memória függvényében. Az éjszakai mód, a fehéregyensúly-állítás és az effektek itt is működnek. Mozgófilm rögzítése esetén a mikrofon kikapcsolható. A Z610i-vel MMS kompatibilis videókat is fel tudunk venni. A zenelejátszó alkalmazás legnagyobb örömömre képes a háttérben is futni, illetve a Z610i bal oldalán található gombokkal kényelmesebbé tehetjük a kezelését. A dalokat előadók szerint csoportosíthatjuk vagy ömlesztve az összes állományt megtekinthetjük. A telefon képes lejátszási listák tárolására is.

Összegzés

A telefon hasonló érzéseket keltett bennem, mint egy évvel ezelőtt a Z520i: a Z610i kezelése pofonegyszerű, a szoftvere kellően megbízható és gyors, élvezetes a telefon a használata. A Z610i-ben ráadásul olyan extra szolgáltatások vannak, mint az igényes OLED kijelzővel bővített előlap, a 3G, a videótelefonálás vagy a bővíthető memória. A telefon akkumulátora aktív használat mellett 4 napig tudott működni egy feltöltéssel.

Simon Péter

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.