Hirdetés
. Hirdetés

Sosem látott mutatványra készül az európai marsszonda

|

Elkészült az európai ExoMars szonda prototípusa, amely a Marson az élet nyomai után fog kutatni. A szondát kétméteres fúróval szerelik fel: ilyen mélyre még sohasem ástak a Mars felszínén.

Hirdetés

Hirdetés

A Európai Űrügynökség (European Space Agency) missziója, amely a marsi élet nyomait kutatja, fontos mérföldkőhöz érkezett: elkészült a hatkerekű marskutató szonda prototípusa. 

Az Airbus Defence and Space által legyártott egységet a franciaországi Toulouse-ban fogják tesztelni, ellenőrizve, hogy az igazi ExoMars képes lesz-e megbirkózni a vörös bolygón rá váró feladatokkal.

Az európaiak legutóbbi kísérlete egy marskutató szonda célba juttatására 2016-ban kudarcot vallott: a Schiaparelli irányíthatatlanná vált, és a Mars felszínébe csapódott.

Az ESA szonda sokkal fejlettebb, mint elődje, és felszerelték egy hatalmas fúróval is, amelytől a tudósok azt remélik, hogy a kéreg alá lefúrva rábukkanhat az élet nyomaira. A felszínen a sugárzás nagyon erős, és a körülmények nem túl barátságosak, de a sziklaréteg alatt maradhattok olyan víztartalékok, ahol fennmaradhatott az élet.

A tesztelés során szimulálni fogják az indítást az orosz űrrakétáról, és azt is megvizsgálják, hogy az egység kiállja-e a bolygón rá váró hatalmas hőingadozásokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.