Hirdetés

Startupok tavaly Magyarországon

|

Jövőbemutató témaválasztással indítjuk az évet: idei első számunkban egyebek mellett a startupvilágnak szenteltük figyelmünket. Alábbi összeállításunkat a computerworld.hu online felületén e témában korábban megjelent írásokból válogattuk össze.

Márciusban arról számoltunk be, hogy a világ egyik legnagyobb függetlenfilmes, zenei és interaktív fesztiválján, az austini South by Southwesten mutatták be a magyar SongArc azonos nevű zenei alkalmazását, amelyet már 1,6 millióan töltöttek le világszerte. A cég 2014 júliusában alakult, a Traction Tribe és a PBG FMC kockázati tőkealap-kezelő 55 ezer dolláros befektetésével igazi startuppá váltak.

Áprilisi hírünk volt, hogy a Comforce Zrt. felkerült a Red Herring listájára. A Red Herring médiacég amszterdami rendezvényén Európa vezető startupvállalkozásait értékeli. Idén magyar vállalkozás, a felhőalapú contactcenter-szolgáltató Comforce Zrt. is szerepelt a listán. A díj 1996-os alapítása óta eddig mindössze egy magyar vállalat, 2013-ban a GPS-nyomkövetéssel foglalkozó iData Kft. került be a Red Herring Europe Top 100 díjazottai közé, míg a Vatera a döntőig jutott 2007-ben.

Útvonaltervező app-pal nyerte a startupversenyt a Route4U - írtuk májusban. Az egyik leghíresebb magyar startup, a Prezi székházában megrendezett megmérettetésen a vállalkozások csapatainak három percük volt termékük bemutatására, majd két percben válaszoltak a zsűri kérdéseire. Vizsgálták az ötlet eredetiségét, a piacra jutási potenciált, a célcsoport felvevőképességét és az üzleti modell megvalósíthatóságát. A Route4U akadálymentes útvonalat tervező alkalmazást készített kerekesszéket használók számára.

Angyali segítség - vagy mégsem?

Magyarországon gyakori probléma, hogy nem abban a fázisban akarnak a cégek forrást bevonni, amikor arra valóban szükség lenne, hanem rögtön induláskor. Ezzel szemben a befektetők csak akkor érdeklődnek komolyan a cég iránt, amikor az már sikeres, és így a kockázat nem irreálisan nagy - nyilatkozta lapunknak az IVSZ KKV tagozatának vezetője, Vicze Gábor. Véleménye szerint általános európai probléma, hogy a kezdő fázisú cégekbe többnyire csak helyi üzleti angyalok fektetnek be. Ez a gyakorlat korlátozza a tőkeszegény országok, így például Magyarország induló vállalkozásait.

A globális gondolkozás és az angol nyelv használata nagy lökést adhat a vállalkozásnak. Előnyös, ha az alapítók különböző szakterületekről érkeznek. Igen jó együttest alkothat például egy marketinges, egy technológiai guru és egy iparági szakértő. Kritikus pontot jelent, hogy a cég miként tud megküzdeni a startupvilágban természetes bizonytalansággal, egy startupnál ugyanis legfeljebb 3-6 hónap látható előre, utána időről időre alkalmazkodni kell a megváltozott körülményekhez - sorolta interjúalanyunk.

Ami a nemzetközi összehasonlítást illeti, a Szilícium-völgy és néhány ázsiai ország óriási előnyre tett szert. Ha Európán belüli helyzetünket vizsgáljuk, akkor a hazai startupvilág természetesen nem függetleníthető gazdasági fejlettségünktől. London vagy Berlin tehát kétségtelenül előttünk jár. Mindazonáltal a magyarországi startupközösség fejlődése egyértelműen szignifikáns.

 

Befektetés, képzés, börze

Az Euroventures az EU JEREMIE és a Svájci Hozzájárulás által nyújtott tőkével százmillió forintos nagyságrendben fektetett be a RisingStackbe. "A befektetést arra fogjuk felhasználni, hogy magyar szoftverfejlesztőket vehessünk fel, akik segítségével a növekvő ügyféligényeket ki tudjuk majd szolgálni. Az első negyedévet londoni irodánk megnyitásával kezdjük, középtávú célunk pedig minél több Fortune 500-as ügyfél megszerzése" - mondta Németh Gergely, a RisingStack vezérigazgatója. A RisingStack hamarosan megjelenő terméke, a Trace a nagy forgalmat lebonyolító internetes szolgáltatások számára teszi lehetővé a rendszerfolyamatok képi megjelenítését, valamint a hibák korai kiszűrését és gyors elhárítását.

Novemberben írtuk meg, hogy a startupok "olimpiáján", a Get in the Ringen tavaly Magyarországon küzdöttek meg egymással a legjobbak a nemzetközi befektetőkért. A versenyben egy bokszmérkőzéshez hasonlóan két startupcsapat egy-egy képviselője száll ringbe, ahol öt menet alatt kell meggyőzniük a zsűrit arról, hogy az ő ötletük vagy vállalkozásuk nyújtja a jobb befektetési lehetőséget. A nemzetközi döntőnek a kolumbiai Medellin ad otthont 2016 márciusában.

November 30-án tartották azt a menedzsment-állásbörzét, amelyen mintegy 20 startup keresett gazdasági vezetőt, marketingest, értékesítési vezetőket. A KarrierHub nevű esemény főszervezője az egy éve alakult RoadRun-R inkubátorház, amelyet Corvinus Egyetem Rajk Szakkollégiumának végzett hallgatói alapítottak.

Startupoknak tartott képzést az SAP. Az ott tanultak segítségével elkészített legjobb megoldások meghívást jelenthetnek a szoftvercég konferenciáira a régióban. A technikai képzés ingyenes, és csupán alapszintű Java- vagy Javascript-tudásra van szükség. A legígéretesebbek segítséget kaphatnak megoldásuk globális piacra vitelében is.

A BME-n januártól az MIT (Massachusets Institute of Technology) módszereivel mentorálnak startupokat - írtuk decemberben. A történet két évvel ezelőtt kezdődött, amikor Korányi László, az akkori Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyetteseként megismerkedett az amerikai csúcsegyetem kezdő vállalkozásokat támogató rendszerével. Korányi László a projekt zárásának bejelentésén már mint a Technopolitan Zrt. vezetője vett részt. Lou Goldish az MIT VMS képviseletében elmondta: a program eddig csaknem 2000 vállalkozást és több mint 3300 vállalkozót mentorált, a támogatott vállalkozások eddig 1,95 milliárd dollár befektetést kaptak.

A Ustreammel indul a Startup Sikerek Klubja - írta a computerworld.hu karácsony előtt. A most alakult Startup Sikerek Klubja első klubtalálkozóját december 21-én este a budapesti Miniatűr Piano Bárban tartotta.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!