Hirdetés
. Hirdetés

Stratégia az online terrorista-toborzás ellen?

|

Egy neves amerikai biztonságpolitikai szakértő szerint az amerikai kormánynak törvényi eszközökkel kell gátat vetnie a dzsihádista csoportok internetes toborzási tevékenységének.

Hirdetés

Az Egyesült Államok kormánya nem teszi meg a kellő lépéseket annak érdekében, hogy felkutassa azokat, akik hajlamosak ?bedőlni" a dzsihádista szervezetek interneten folytatott toborzási tevékenységének, és visszatartsa őket a szélsőséges terrorszervezetekhez való csatlakozástól - jelentette ki az amerikai törvényhozás tagjai előtt szólva, Bruce Hoffman, a Georgetown University Külszolgálati Karának professzora.

Ezek az erőfeszítések korántsem példa nélkül valók - Nagy Britanniában már elindítottak egy hasonló, jól működő programot, amelynek keretében a kisközösségek bevonásával igyekeznek kiszűrni a terroristák ?szirénhangjaira" fogékony személyeket - tette hozzá CIA-t megjárt oktató.

?Egyértelműen kijelenthető, hogy ellenfeleink kidolgozott kommunikációs stratégiával rendelkeznek" - mondta Hoffman a Fehér Ház illetékes albizottságának ülésén. ?Sajnos, nekünk nincs ilyen" - tette hozzá.

A terrorista toborzás potiencionális célpontjaival kapcsolatos operatív munka helyett, az amerikai titkosszolgálatok inkább szervezetek kommunikációját igyekeztek kontrollálni" - vázolta a szakember, aki szerint az internetes tartalmak cenzúrázása nem megoldás . ?Alkalmatlan eszközökkel próbáljuk megoldani a problémát" - hangsúlyozta a professzor.

John Philip Mudd , az Új Amerika Alapítvány Terrorizmus-ellenes Stratégiai Kezdeményezésének (Counterterrorism Strategy Initiative at the New America Foundation) szenior elemzője szerint a toborzásra szakosodott weboldalak letiltásával jelentős eredményeket érhetnének el a nemzetbiztonsági szervek. A CIA és az FBI nyugállományú terrorelhárító szakembere szerint: ?Az internetes toborzást és a világháló radikalizálódását nem tudjuk megszüntetni, (...) csupán gyengíthetjük azt".


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.