Hirdetés
. Hirdetés

Super Utilities Professional - összeszedett ezermester

|

27 alkalmazást tartalmaz, amelyek segítségével könnyedén és gyorsan rendbe szedheti gépét.

Hirdetés

Végigfutva a program leírásán, olyan érzésünk volt, mint annak idején, amikor a vietnami balzsam útmutatóját tanulmányoztuk. Látszólag ez is mindenre megoldást jelent, ráadásul könnyű kezelni, és nem is adják drágán. Sok felhasználóhoz hasonlóan mi is némi fenntartással fogadtuk a szoftvert, és még a szokásosnál is kritikusabb szemmel kezdtük el felmérni a tudását. Ám a tesztelés előrehaladtával egyre inkább megbarátkoztunk a kis ezermesterrel; már féltávnál odáig jutottunk, hogy még akkor is megéri az árát, ha a további szolgáltatások nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeinket.

A szoftver kezelőfelülete jól sikerült, a különböző lehetőségeket nem ömlesztve, hanem öt alkategóriába sorolva találjuk, úgymint: Rendszertakarítás, Rendszerkarbantartás, Biztonság, Security Doctor és Speciális eszközök. Mielőtt azonban ezek részletes taglalásába belemennénk, vessünk egy pillantást a szoftver fő beállításaira. Az alapbeállításokat nyugodtan megtarthatjuk, viszont a jelszavas védelem aktiválása ajánlott, amennyiben nemcsak takarítási és karbantartó munkálatokra kívánjuk használni a szoftvert, hanem személyes adataink védelmére is.

 

su_resize.png

 

A nyelvi beállításokon belül 17 nyelv, köztük a magyar is szerepel. Ennek az opciónak igencsak megörültünk, ám használat közben lelkesedésünk kissé lelohadt. Az ékezetes betűkkel a program hadilábon áll, de ezzel még kibékültünk volna, viszont több helyen durva hiányosságokat leltünk a fordításban. Néhol semmilyen leírás nem szerepel, még a funkció vagy az alkalmazás neve sem, így inkább az eredeti angol használata mellett döntöttünk. Szerencsére még szerényebb angoltudás birtokában is könnyen el lehet igazodni a programban.

 

Rendszertakarítás

Az alkalmazások listáját a rendszertakarítók nyitják. A lemeztakarító semmi extrát nem tartalmaz a Windows saját megoldásához képest, ám az őt követő regisztrációsadatbázis-takarító már annál hasznosabb. Egyszerű dolgunk van; először ellenőriztessük gépünket, aztán egyetlen mozdulattal eltávolíthatjuk az általa hibásnak vélt bejegyzéseket. Tesztünk során minden rendben ment, ám időnként hibázhat a szoftver, és azonnal kész a baj. Ennek elkerülése érdekében a törlés elvégzése előtt ajánlott élni a felkínált lehetőséggel, miszerint a program elmenti az aktuális állapotot, amelyet később bármikor visszaállíthatunk. A szoftver által esetleg hibásnak vélt, ám valójában hasznos bejegyzéseket megjelölhetjük, így a későbbiek során azokat nem bántja. Manuálisan természetesen bármikor elvégezhető a mentési és visszaállítási művelet.

 


su3_resize.png

 

A Super Utilities Szoftvereltávolítója kifejezetten azoknak hasznos, akik gyakorta telepítenek és törölnek különböző alkalmazásokat gépükre, illetve onnan. Segítségével a programok teljes mértékben eltávolíthatók, semminemű nyom nem marad utánuk, amely foglalná a helyet, ne adj' Isten! lassítaná gépünket. A listán azok az alkalmazások is szerepelnek, amelyeket korábban már eltávolítottnak véltünk, de valamilyen okból maradt utánuk némi szemét. Egy külön listán a rejtve települő alkalmazásokat is megmutatja, ennek segítségével például egy tudtunkon kívül telepített billentyűnaplózó programot (keylogger) is észrevehetünk. Fontos megjegyezni, hogy ez a funkció a trójaiak és egyéb kártevők jelenlétének felfedésére nem alkalmas, arra külön találunk kémprogram-eltávolítót a biztonsági alkalmazások között.

Szintén ebbe a kategóriába tartozik a parancsikon-javító, amely megvizsgálja az ikonokat, és megjeleníti azokat, amelyek elérési útvonala hibás, azaz esetleg már nem is tartozik hozzájuk semmi.

Időnként előfordul, hogy egy-egy programot hiába állítunk le, az „beragad" a memóriába, és egy idő után azt vesszük észre, hogy gépünk jelentősen lassult, vesztett teljesítményéből. A lassulás a memóriamenedzserrel pár másodperc alatt megszüntethető; ez megvizsgálja a futó alkalmazásokat és a beragadtakat kilövi.

Security Doctor

A Security Doctor kategória alatt az internetes biztonsághoz és a magánjellegű adatok kezeléséhez kapcsolódó alkalmazások kaptak helyet, egyebek mellett a folyamatkezelő és az automatikus indulásokat figyelő opciók is ide kerültek. Előbbi nagyban hasonlít az XP sajátjára, itt azonban közérthetőbb, részletesebb leírás olvasható a folyamatokról, ennek köszönhetően egy kevésbé tapasztalt felhasználó számára is érthetővé válik, milyen folyamatok használják a gép erőforrásait, és könnyen eldöntheti, hogy melyekre van valóban szüksége.

 

su6_resize.png

 

Az internetes biztonsági szolgáltatások között kémprogram-eltávolítót, BHO-takarítót és IE-jelszómenedzsert kínál a program. A BHO-takarító az IE-be épült kiegészítőket figyeli, és jelentést készít arról, hogy melyik jelenthet veszélyt ránk nézve; segítségével könnyedén kiszűrhetők az ártó szándékú rejtett alkalmazások. Hátránya, hogy a jelszómenedzserhez hasonlóan csupán a Windows saját böngészőjét támogatja. A jelszómenedzser első induláskor automatikusan átvizsgálja gépünket, és tárolja az általunk már korábban elmentett jelszavakat a böngészőben és a levelezőprogramban. Ez akkor hasznos, ha esetleg elfelejtettünk egy jelszót, netán épp újratelepítés előtt állunk. Utóbbi esetben exportálhatjuk a mentett adatokat, majd a Windows-telepítés befejeztével pár kattintással minden mentett jelszavunk visszaállítható.

 

Biztonság

Ez a kategória az adat- és programvédelmi lehetőségek gyűjtőhelye, de ide keveredett az IE előzményeit „buheráló" opció is. A védelmi funkciók egészen sokrétűek, lehetőségünk van például bizonyos mappák, meghajtók jelszavas zárolására, és ugyanezt megtehetjük a különféle programokkal is.

su2_resize.png

 

Mind közül talán az adatmegsemmisítő a leghasznosabb. Köztudott, hogy a fájlok egyszerű törlése egyáltalán nem elegendő, számos kiváló ingyenes és fizetős adat-visszaállító program létezik ugyanis, amelyekkel ezek könnyedén visszaszerezhetők. Ha biztosra akarunk menni, akkor az adatmegsemmisítőhöz kell fordulnunk. A szoftver egy, az USA védelmi minisztériumának kifejlesztett algoritmust használ, amely remekül működik. A törlés után több visszaállító programot futtattunk le, amelyek a korábbiakban már többször húztak ki bennünket a csávából, ám ezúttal ezek is értetlenül álltak a helyzet előtt, hiszen az égvilágon semmit nem találtak.

 

Rendszerkarbantartás

E fő csoport alatt hat alkalmazás látható, ezek java része egyébként is megtalálható az XP-ben, esetleg a programban máshol szereplő alkalmazást csűrték-csavarták egy kicsit tovább. Véleményünk szerint ezek közül egyedül a meghajtóprogramok mentésére szolgáló opció tényleg hasznos lehetőség. Ez megvizsgálja gépünket, és összegyűjti a telepített hardverek szoftverét, amelyekről biztonsági másolatot készíthetünk. A másolat birtokában a későbbiek során bármikor gyorsan visszaállíthatjuk őket, ami különösen rendszertelepítéskor jön jól. Sajnos azonban a program ezen része közel sem annyira kiforrott, mint az előző számunkban bemutatott Driver Genius, ráadásul több telepített hardver meghajtóját nem ismerte fel.

Mindennapi „specialitások"

Utolsó kategóriaként a Speciális eszközök szerepelnek. Őszintén szólva semmi speciálisat nem találtunk itt, mindössze az adat-visszaállítónak sikerült felcsigáznia valamennyiünket. Ám ez sem kiváló működésével okozott izgalmat, hanem azzal, hogy több gépre telepítve sem volt hajlandó szuperálni. Amint rákattintottunk, a szoftver szó nélkül kilépett, még egy hibaüzenet megjelenítésére sem méltatott. E mellett automatikus kikapcsolót, bővítménykezelőt és mappaelemzőt is találunk ebben a csoportban, ám egyiknek sincs túl sok gyakorlati haszna.

 

su5_resize.png

 

Összességében elmondható a programcsomagról, hogy gyerekbetegségei és kisebb hiányai ellenére remekül használható, kiváló segítőtárs, legalább egy próbát mindenképp megér.


Teljes körű rendszerkarbantartó

27 különböző alkalmazás

Átlátható, könnyen használható kezelőfelület

Részleges magyarítás

 

Értékelés:


Előny: széles körű felhasználási terület

Hátrány: apróbb hiányosságok, néhol bosszantó hibák

Teljesítmény: 80

Szolgáltatás: 96

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.