Hirdetés
. Hirdetés

Svájci bicska Finnországból - Nokia N95

|

Az N95 jóval több egy átlagos telefonnál, sokkal inkább egy multimédiás számítógépre emlékeztet.

Hirdetés

Számos okostelefon létezik a piacon, veszik is az emberek, mert jó, hasznos társ a mindennapokban. Másokat viszont teljesen hidegen hagyott a dolog, mert bár a készülékek nagy tudásúak, számukra nem tudtak olyan erényeket felmutatni, amelyek miatt komolyabb összeget szántak volna rájuk, emellett nagy termetükkel sem volt mindenki kibékülve.

Mindez megváltozott, amikor kezünkbe vettük az N95-öt: amíg ki nem próbáltuk, el sem hittük, hogy egy ekkora eszközbe valóban befér az adatlapon szereplő összes szolgáltatás. A „hagyományos" tartozékok mellett a beépített GPS-vevőegység, a vezeték nélküli hálózati csatoló és az 5 megapixeles kamera a legfigyelemreméltóbb. Egy, még nem teljesen végleges változat jutott el tesztlaborunkba, s mivel szoftverében és esetleg néhány hardverelemben is történhet még apróbb változás a piacra kerülésig, a készüléket itt, a Friss rovat keretében mutatjuk be először. A Nokia elmondása szerint egyébként az N95 áprilisban kerül majd a boltokba, várhatóan 550 euró (körülbelül 140 ezer forint) körüli áron.

 

nokian95_2copy.jpg

 

Azt, hogy szép-e vagy sem, mindenkinek magának kell eldöntenie - a felhasznált anyagok és a kivitelezés jó minősége azonban vitathatatlan tény. A telefon előlapja mindkét irányba elcsúsztatható, az egyik oldalon egy hagyományos kialakítású billentyűsor, míg a másikon a multimédiás vezérlőgombok kaptak helyet. A multimédiás részleg kicsit apróra sikerült, de ez csak a látszat: nagyon kényelmesnek és jól használhatónak bizonyult. Hátlapjába építve találjuk öt megapixeles kamerájának Carl Zeiss lencséjét. Fényképezőjével remek képek készíthetők, ráadásul a végleges verzióban ezeknél is jobbra lesz képes. A fotókat és kis videókat a beépített 160 megabájtos belső memóriában vagy a memóriakártyán tárolhatjuk, utóbbiból micro SD-re lesz szükségünk. Itt kell szót ejteni videokimenetéről, amelynek segítségével televízióval vagy kivetítővel összekötve könnyedén megtekinthetjük a rögzített anyagokat, és minden egyebet, amit a telefonon tárolunk, ily módon akár egy teljes prezentációt megtarthatunk az N95 segítségével, bármiféle számítógép közreműködése nélkül.

A műholdas navigáció elég kiforrott technológia, és ma már a termékek is viszonylag megfizethetők - sokunk nagy fájdalmára azonban eddig egy külön eszközt kellett magunkkal cipelni, hogy élvezzük áldásos tevékenységét. Hála a Nokia N95 beépített GPS-vevőegységének, ennek vége. Folyamatosan frissülő térképszoftvere jelenleg 100 országra terjed ki, amelyek mindegyike ingyenesen letölthető a készülékre. A szoftver tudása szinte minden tekintetben megfelel az elvárásoknak, a hangos navigációért azonban külön kell majd fizetnünk. Szintén fizetős extraként lesz elérhető a városkalauz lehetőség, amelyben egy útikönyvhöz hasonlóan kereshetünk az éppen bebarangolni tervezett város nevezetességei között. Utóbbi szolgáltatás nem tévesztendő össze a POI-val - ez természetesen része az alapszoftvernek.

 

nokian95.jpg

 

A hagyományos hálózati kapcsolatokat egyre inkább háttérbe szorítják a vezeték nélküli megoldások - mind több és több felhasználó igényel ilyent. Az effajta elvárásoknak eleget téve az N95-öt a létező összes vezeték nélküli hálózati csatolóval felszerelték. Ezek közül a leghasznosabb a WLAN-egység: ennek köszönhetően a készülék a böngészés, levelezés mellett VOIP-telefonként is csatasorba állítható. Kompatibilis a HSDPA (nagy sebességű letöltés csomagkapcsolt hozzáférés) technológiával, amely a 3G szolgáltatáshoz képest tízszer nagyobb sebességet tesz elérhetővé a felhasználók számára, ily módon még a manapság gyerekcipőben járó Web 2 követelményeinek is maradéktalanul megfelel.

 

Adatok:

  • négysávos (850/900/1800/1900) mobiltelefon
  • Symbian 9.3 operációs rendszer
  • 160 MB belső memória
  • 2,6 hüvelykes, 240×320 felbontású, 16 millió színű kijelző
  • 3G, Edge, HSDPA
  • beépített WLAN és Bluetooth
  • beépített GPS-vevőegység
  • 5 megapixel felbontású fényképező
  • videokimenet
  • micro SD bővítési lehetőség
  • 120 gramm

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.