Hirdetés
. Hirdetés

Symbian az Intel Atom processzorra

|

Az Intel szívesen látná az Atomot okostelefonok és MID-ek motorjaként. Jelentős mérföldkő, hogy most elkészült a Symbian korai, Atomon futó változata.

Hirdetés

A Symbian mobilplatformot főként az ARM processzorokon alapuló eszközökhöz tervezték. Az operációs rendszer a netbook név használatával kapcsolatos botránnyal ismét köztudatba került Psion EPOC 32-jéből csírázott ki. Az 1998-ban alapított Symbian számos prominens mobiltelefon-gyártó koalíciójának birtokában volt, mígnem tavaly a Nokia az összes részvényét felvásárolta. A cég megalapította a Symbian Foundationt, hogy felszabadítsa a Symbian kódját, és nyílt forráskódú licenc alatt terjessze azt. (Ez jelenleg is folyamatban van.) A nyílt fejlesztési modell irányába tett lépés a legizgalmasabb dolog, ami a Symbian platformmal az elmúlt pár évben történt. A Nokia azért fordít nagy figyelmet a Symbian fejlesztésére, hogy még versenyképesebbé és relevánsabbá tegye azt a fragmentált okostelefon- és MID-piacon, ahol egyre inkább a Linux-alapú megoldások dominálnak.

A Symbian mobil operációs rendszer Intel Atom processzoron futó változata még távol van a véglegestől. Ennek ellenére az a tény, hogykészül az x86 processzoron futó Symbian, megnyithatja a kaput az Intel legapróbb x86 CPU-ján alapuló MID-ek (Mobile Internet Device - Mobil Internet/képes/ Eszköz) és okostelefonok szélesebb piaci térhódítása előtt.

Édes álmok
A Nokia S60 platform csoportjának vezetője, Lee Williams egy múltheti blogbejegyzésében foglalkozott a Symbian Atomra portolásával. Számos x86 platformra portolták már a Symbiant az évek során, de egyik sem jutott túl a kísérleti stádiumon, és sohasem szállították kereskedelmi hardverrel, így a nagyközönség elé sem került. Az S60 Atomon futó változatának még ez a korai, tán alfának sem tekinthető változata is jelentős lépésnek tekinthető azon az úton, hogy az Intel érdemben konkuráljon az okostelefonok és MID-ek piacán domináns ARM processzorokkal.

Az Intel az Atom kezdetei óta dédelgeti a tervet, hogy az x86-os CPU-t ebben a szerepkörben lássa viszont, de annak valóra váltásához minden segítségre szüksége lesz. Az viszont bizonytalan, hogy az Atomon futó S60 eljut-e valaha is a felhasználókhoz.

Kísérleti stádium
"A SOSCO (S60 on Symbian Customer Operations) csapat tagjai közül pár tehetséges srác a GCC (GNU Compiler Collection) segítségével lefordította a Symbiant, és teljesen hétköznapi Intel Atom alaplapon futtatja" - írja Williams. "Kíváncsian várjuk, hogy milyen érdeklődést tudunk kiváltani ezzel a portolással. Különösen annak örülnénk, ha pár jelentősebb üzleti partner csatlakozna a projekthez, és egy konkrét terméken futó változat kifejlesztésébe invesztálna."

A kísérleti változat tartalmazza az S60 felhasználói felületét, és képes OpenGL applikációk futtatására. Williams szerint meggyőző az operációs rendszer sebessége és válaszideje az Atom platformon.

Csak válasz az Androidra?
Elképzelhető, hogy a Symbian lépése csupán válasz a Google Linux-alapú Android operációs rendszerének x86-ra portolásával kapcsolatos hírverésre. Az, hogy az Android potenciálisan netbookok operációs rendszere lehet, vad spekulációkhoz vezetett a szakmában. Lehetséges, hogy az S60 fejlesztők csak megpróbálják demonstrálni, a Symbian elég flexibilis ahhoz, hogy Atomra is portolják?

Az ARM alapú platformok csak jelentős mérnöki munka befektetése árán lennének méretre szabhatók a netbook méretű eszközökre, és nem tűnik valószínűnek, hogy ezeken akár az Android, akár az S60 sláger lehetne. Ugyanakkor potenciálisan mindkét platform remekül szerepelhetne olyan kisméretű, érintőképernyős eszközökön, mint például az Atom-alapú MID-ek. Ahhoz, hogy az Intel megvesse a lábát az ARM uralta területen, mind az Android, mind a Symbian x86-ra portolt változatának segítsége igencsak jól jöhet majd a cégnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.