Hirdetés
. Hirdetés

Százdolláros laptop XP-vel

|

A Microsoft elkészítette a Windows XP "százdolláros laptopon" futó változatát, de magánszemélyek még nem juthatnak hozzá.

Hirdetés

James Utzschneider, a Microsoft Határtalan Lehetőség Csoportjának (Unlimited Potential Group) marketingért és kommunikációért felelős vezérigazgatója július 24-én a következőket tette közzé blogján: "Az XO-n futó Windows szeptemberre lesz hozzáférhető a nemzeti oktatási PC-ügyletekhez. Még mindig nem tervezzük, hogy ezt a Windows-változatot hozzáférhetővé tegyük olyan magánszemélyek számára, akik XO-hoz jutottak az Adományozz egyet, hozzájutsz egyhez (Give 1 Get 1) program keretében."

Az Utzschneider által említett "nemzeti oktatási PC-ügyletre" jó példa az egyik, egy 50 ezer Intel Classmate PC-t érintő üzlet, amely az Intel és egy mexikói üzletember, Carlos Slim között köttetett. A mágnás a Windowst és Office-t futtató gépeket szegény mexikói diákoknak szánja adományként.

A Microsoft egészen 2008 májusáig nem ismerte el, hogy a Windows XP portolásán dolgozna, de ezt megelőzően az OLPC tisztségviselői már nyilvánosságra hozták, hogy dolgoznak az XP-nek az OLPC-re szabásán. Egészen májusig a Microsoft csak annyit árult el: vizsgálják annak a lehetőségét, hogy az XP futtatható-e a százdolláros laptopként elhíresült OLPC XO-n.

Az XP átalakítása erre a gépre azért nagy fegyvertény, mert annak hardvere harmatgyenge. A gép szíve egy 433 megahertzes AMD Geode LX-700-as CPU, mindössze 512 megabájt memóriája és 1 gigabájtos háttértára van - igaz, SD-kártyával ez utóbbi bővíthető.

471px-xo-1-4th_gen-features.jpg
Az OLPC XO anatómiája

Május 15-én a Microsoft és az OLPC bejelentette, hogy elkészítik a Windows-t futtató XO-t - a gép annak előtte csak egy speciális Linux-disztribúció futtatására volt képes. A bejelentést a Linuxot támogatók tiltakozása és néhány OLPC-tisztviselő távozása követte. Ugyanakkor azt is elmondták, hogy az augusztusra vagy szeptemberre várható windowsos XO-kat "csak a fejlődő országok kormányzati szervezetei vásárolhatják meg, vagy olyan, nem kormányzati szervezetek, amelyek nagyszámú gépet vásárolnának diákok számára". A kijelentést azonban kiegészítette egy másik is: "Később elképzelhető, hogy hozzáférhetővé tesszük (az XO-n futó Windows XP-t) az ügyfelek szélesebb köre számára."

Az XP-t futtató XO lendületet adhat a jó ideje már csak vergődő OLPC-projektnek. Így felveheti a versenyt az Intel Classmate PC-vel, mely megjelenésétől fogva alkalmas a Windows futtatására, ezért az erősen specializált, Linuxot futtató XO-val szemben egy az üzleti világban is működő számítógépes tudást biztosít a diákok számára.

Az OLPC XO-ból 2007 óta nagyjából 667 ezer darabot szállítottak le. Ebből 100 ezer darab került Uruguayba, 15 ezer darab az Egyesült Államok Birmingham városába, 270 ezer példány Peruba, 50 ezer darab Mexikóba a már említett Carlos Slim lévén, 65 ezer darab Kolumbiába. A Give 1 Get 1 program révén további 167 ezer darab fogyott el - ennek fele, vagyis 83 500 darab értelemszerűen a fejlődő országokba került.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.