Hirdetés
. Hirdetés

Szélessávú Ericsson kamion

|

Az Infopark parkolójában, egy szélessávú kommunikációs infrastruktúrával felszerelt kamionban vázolta fel az Ericsson a mobil- és vezetékes távközlés, valamint az otthoni szórakozás jövőjét.

Hirdetés

Az Ericsson Magyarország vezérigazgatója, Éry Gábor bevezető előadásában arról beszélt, hogy a jövőben a digitális szolgáltatásokat már senki sem kerülheti meg, ám erre nem is lesz szükség, mert azok egyre kényelmesebben, egyre könnyebben használhatók. Egy közös szabványon, az IMS-en (Internet Multimedia Subsystem) egyesülnek a multimédiás szolgáltatások és a különböző vezetékes vagy mobil szélessávú hozzáférések. Az Ericsson újdonsága, hogy az IMS rendszert egyesítette az otthoni szórakoztató gépeket összekapcsoló DLNA (Digital Living Network Alliance) szabvánnyal. Így például mobiltelefonról a távolból lehet feltölteni az otthoni szerverre a fotókat, ahol nyugodtan meglehet nézni azokat a tévé képernyőjén.

Ami a mobil világot illeti, a mobiltelefon egyfajta svájci bicska szerepébe kerül, miután a felhasználók a sok funkcióval felvértezett készülékeket keresik. A hálózatok tekintetében a LTE (Long Term Evolution) szabvány szerint épülő mobilhálózatok jelentik a jövőt; a szabványosítási folyamat idén zárult le, az első kereskedelmi hálózatok megjelenésére még öt-hat évet várni kell. A rajtuk elérhető sebesség lenyűgőzőnek tűnik, az Ericsson idén februárban a barcelonai mobilkonferencián 144 Mb/s letöltési sebességet ért el.

A GSM hálózat sem fog eltűnni, hanem gazdaságossági okoból is együt fog létezni az új hálózatokkal. Emiatt az Ericsson olyan rádióállomást épített meg, amelyben a szolgáltató szoftveres programozással tudja állítani, hogy GSM, 3G vagy LTE szabvány szerinti jeleket sugározzon. Éry Gábor elmondása szerint az LTE szabványt a mobilszolgáltatókkal közösen dolgozták ki, így az operátorok azt a magukénak érezhetik majd.

Az eseményen kiderült, hogy az Ericsson más cégekkel közösen, Mobile Broadband néven akar piacra dobni egy újabb márkát. Ez noteszgépekbe beépíthető, HSDPA sebességű SIM rádiós chipet jelent majd. Az Ericsson folyamatosan tárgyal a nagy noteszgépgyártókkal, hogy ezeket már a készülékekbe építsék, így a felhasználók kilógó drótok és egyéb, utólag telepítendő hardverek nélkül tudják használni a mobil szélessávot.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.