Hirdetés
. Hirdetés

Személyiségi jogokat kaphatnak az önvezető autók

|

Az Európai Parlement bizottsága az autonóm robotokkal kapcsolatos jogi és etikai kérdések rendezését sürgeti.

Hirdetés

A robotoknak a jövőben "elektronikus személyiségi" jogokat kell kapniuk, vélik az Európai Parlament képviselői. A parlament jogi bizottsága olyan szabályozást szeretne, amely a robotika etikai és jogi kérdéseit is rendezné -- köztük azt, ki viselje a felelősséget, ha egy önvezető jármű balesetet okoz.

Ha a fejlett autonóm robotokat elektronikus személyiségként kezelnénk, könnyebb lenne meghatározni, ki a felelős a tetteikért. Az elvont jogi vonatkozásokon túl ennek gyakorlati jelentősége is van egy olyan biztosítási rendszer kialakításában, amely az önvezető autók áldozatainak kártalanításáról szól.

A parlament tagjai fontosnak tartják, hogy EU-hivatal foglalkozzon a robotika technikai, etikai és szabályozási kérdéseivel, és etikai kódexet dolgozzon ki a robotok tervezői számára.  Ez a kód előírná többek közt egy "gyilkos" kapcsoló beépítését, amellyel a robotok szükség esetén kikapcsolhatók.

A bizottság ajánlásairól februárban szavaznak, de ha elfogadják is, az Európai Bizottságot semmi sem kötelezi a végrehajtására.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.