Hirdetés
. Hirdetés

Szeptember is az Autorun vírusé volt

|

Az ESET e hónapban is összeállította a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját.

Hirdetés

Immár hatodik hónapja az Autorun vírus vezeti a vírustoplistát, és tartja második helyezését a Conficker féreg is. A lista tagjai nem is változtak meg az előző hónaphoz viszonyítva, csak átrendeződés történt. Egyből két helyet is előrelépett ellenben a Win32/Ramnit fájlfertőző vírus. Míg az előző hónapban a negyvenegyedik helyről lépett a tizedikre, ebben a hónapban ezúttal nyolcadik lett.

Hasonlóan előrefelé araszolt ‒ igaz, csak egyet ‒ a Win32/Autoit féreg, e havi teljesítménye a hatodik helyhez volt elég. Emiatt az ESET kiemelten hangsúlyozza az adatmentés fontosságát, amit különösen az otthoni felhasználóknak érdemes megszívlelni, akik legtöbbször kényelemszeretetből, lustaságból vagy spórolásból elhanyagolják ezt, és emiatt enyhébb-súlyosabb adatvesztéseket szenvednek el.

Ugyancsak érdekes, hogy Win32/PSW.OnLineGames trójai mennyire állandó szereplője a toplistáknak. A lassan három éve, 2008 decembere óta jelenlevő kártevőcsalád tevékenysége jellemzően az online játékok jelszavainak begyűjtésére és a jelszóadatok titokban történő továbbküldésére koncentrálódik. A vírusok készítői ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lopott jelszóhoz jutnak hozzá, melyeket aztán illegális csatornákon jó pénzért továbbértékesítenek. A kártevőnek a szeptember havi adatokat összesítő toplistánkon most a kilencedik helyet sikerült megszereznie.

Vírustoplista ‒ 2011. szeptember

1. INF/Autorun vírus (Elterjedtsége: 6,49%)
2. Win32/Conficker féreg (3,65%)
3. Win32/Dorkbot féreg (3,23%)
4. Win32/Sality vírus (2,29%)
5. HTML/Iframe.B.Gen vírus (1,97%)
6. Win32/Autoit féreg (1,65%)
7. HTML/ScrInject.B trójai (1,56%)
8. Win32/Ramnit vírus (1,09%)
9. Win32/PSW.OnLineGames trójai (1,09%)
10. JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE trójai (1,00%)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.