Hirdetés
. Hirdetés

Szerverfelügyelet érintésre

|

Grantley procik és DDR4 memória az új Dell PowerEdge szerverek NFC panelje mögött.

Hirdetés

A szervergyártók gyakran időzítik egy-egy új terméknemzedék bejelentését akkorra, amikor az Intel új processzort bocsát ki. Így történt ez a Dell 13 generációs PowerEdge kiszolgálócsaládjával is, amelyet a cég magyar és regionális vezetői – egy kelet-európai turné keretében – a héten Budapesten is bemutattak. Az új szerverek az Intel szintén vadonatúj, Grantley kódnéven fejlesztett Xeon E5-2600 v3 processzorait tartalmazzák, amelyek a Haswell mikroarchitektúrára épülnek.

Legújabb szerverprocesszoraiban az Intel 12-ről 18-ra növelte a magok számát, így a lapkák mintegy 60 százalékkal nagyobb teljesítményt adnak adatbázisokat vagy virtuális gépeket futtató kiszolgálókban, mint az előző generációs Xeon E5-2600 v2-es processzorok.

 

Az új PowerEdge szerverek a piacon az elsők között DDR4-es memóriával érkeznek, amelyek a DDR3-as memóriához képest 40-50 százalékkal nagyobb sávszélességet kínálnak 35 százalékkal kisebb energiafogyasztás mellett. A memóriában futó alkalmazások és adatbázisok minden bizonnyal jó hasznát veszik majd a gyorsabb adatátvitelnek.

Maguk a processzorok is hozzájárulnak a hálózat szűk keresztmetszetének megszüntetéséhez. A rájuk épülő szerverek a PCI-Express 3.0 protokollt használják az SSD meghajtók támogatására, amely gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, mint az elterjedt SATA kontrollerek.

A szerverekbe 2 terabájtos SSD-k is beépíthetők, amelyek a processzorhoz közel gyorsítótárként szolgálhatnak, illetve felgyorsítják a Hadoop és az OpenStack köré épülő, elosztott környezetekben futó alkalmazásokat.

A Dell 13. generációs PowerEdge szervercsaládját blade, rack szekrénybe szerelhető és torony kialakítású modellek alkotják. A PowerEdge R630 például 1U magasságú rack szerver, amely két, egyenként 18 magos Xeon processzorral, 768 gigabájt memóriával és 23 terabájt SSD meghajtóval is konfigurálható. A 2U magas PowerEdge R730 hasonló processzor- és memóriakapacitással bír, de négy grafikus processzorral bővíthető speciális, például grafikus, mérnöki-tervezői és HPC alkalmazások, vagy virtuális desktop környezetek futtatásához.

A szintén 2U magasságú PowerEdge R730xd még rugalmasabban konfigurálható, tárkapacitása akár 100 terabájtig bővíthető, így például levelező- vagy Hadoop kiszolgálóként kedvező árú választás lehet.

Nagyra fogja értékelni az új szerverek felügyeleti képességeit is minden rendszergazda, akinek az adatközpontban működő kiszolgálókról nyilvántartást kell vezetnie. A PowerEdge szerverek előlapja ugyanis NFC kapcsolaton keresztül kommunikál. A rendszergazdának csak meg kell nyomnia egy gombot a panelen, és odatartania okostelefonját, amelyre letöltötte az OpenManage mobilalkalmazást, és máris részletes információt kap arról, ami szerver burkolata alatt található.

A Dell 13. generációs PowerEdge szerverei az iDRAC menedzsment platform 8-as verziójával érkeznek, amely a Quick Sync NFC interfész mellett az Intel processzorok új fogyasztási és hűtési profiljait támogató funkciókkal bővült.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.