Hirdetés
. Hirdetés

Szervernek látszó munkaállomás

|

A Lenovo megvásárolja az IBM szerverek gyártási és értékesítési licencét, és hosszú távon saját fejlesztésű kiszolgálókat tervez.

Hirdetés

A vállalat számos újdonsággal rukkolt elő a közelmúltban. Ezek egyike a ThinkPad X300-as noteszgép, amely az aktuális trendeket követi: apró, könnyű, vékony és környezetbarát. De menjünk szép sorjában: a 13 colos kijelzővel szerelt eszköz kategóriájában pillanatnyilag a legkönnyebb. Legvékonyabb pontján csupán 1,85 centiméter a magassága. Hasonlóan karcsú a beépített DVD író is, amely 7 milliméter vastag. A számítógépet az EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool) "Arany" minősítéssel jutalmazta az alkalmazott környezetbarát technológiákért és megoldásokért (alacsony károsanyag tartalom és sugárzás, újrahasznosítható összetevők és csomagolás, hosszú élettartam). Az eszköz akkumulátor üzemideje akár 10 órás is lehet - átlagos használat mellett. Az alacsony fogyasztást szolgálja az SSD (Solid State Drive) meghajtó és a LED-es háttérvilágítás. A termék érdekessége továbbá a szuper erős burkolat. A noteszgép alja és a csuklótámasz továbbra is magnézium felhasználásával készül, azonban a teteje üveg- és szénszálas erősítést kapott - Formula 1-es technika.

Noteszgép-tulajdonosoknak érdekes lehet a Lenovo 90W Slim AC/DC combo adapter, amely két tápegység egy eszközben. Régi és új ThinkPad, illetve Lenovo 3000 notebookok tölthetők vele gyakorlatilag bárhol - köszönhetően a sokféle csatlakozónak.

A Lenovo bemutatta tizedik EPEAT "Arany" minősítésű monitorját is. A 20 hüvelykes ThinkVision L200p 1680X1050 (WSXGA+) felbontású, 16:9-es képarányú kijelzője 5ms-es válaszidővel, 1000:1 kontrasztaránnyal és 300cd/négyzetméter fényerővel rendelkezik. VGA és HDCP-kompatíbilis DVI kimenettel, valamint forgatható, dönthető, 110 milliméterrel emelhető és portréállást is ismerő talpazattal van felszerelve. Az EPEAT "Arany" minősítés mellett az L200p megfelel az EnergyStar 4.1 és TCO 03 szabványoknak is.

A vállalat két új - elsősorban tervezőmérnöki munkákra és digitális tartalomkészítésre szánt - professzionális munkaállomással is előrukkolt. Az egy processzorral szerelt ThinkStation S10 kisebb teljesítményigényű feladatokra, például kiadványszerkesztésre ideális, míg a dupla Xeon processzoros D10 komolyabb számítási feladatokat is el tud látni. A felépítése mindkettőnek átgondolt, belsejük kábelrengetegtől mentes, SAS és SATA háttértárakat egyaránt támogatnak, lehetőségeiket tekintve hasonlóságot mutatnak a szervergépekkel.

Mindez nem véletlen, ugyanis a Lenovo kiszolgálókkal is szeretne belépni a világpiacra. Azonban nem a Kínában már bejáratott termékekkel: megvásárolja az IBM szerverek gyártási és értékesítési licencét. Az előállításukhoz felvásárol olyan gyárakat (például Mexikóban), amelyek korábban is hasonló tevékenységet folytattak outsourcing formában az IBM-nek, illetve újakat is épít. Az egyik Lengyelországban létesül, és 1000 embernek ad majd munkát. Ám ez csak a kezdet, a Lenovo hosszú távon saját szerverek kifejlesztésében gondolkozik - mondta Gottlieb István, a Lenovo Magyarország vezérigazgatója.

Mindeközben a sportban is aktív szerepet vállal a Lenovo. Azon túl, hogy biztosítja a Pekingi Olimpia informatikai kiszolgálásához szükséges hardverállományt, az olimpiai fáklya és a váltófutás során fontos szerepet játszó lámpás és kandeláberek tervezésében is részt vett. Az olimpiai faluban több épületet is emel. Az egyik bemutatóteremként szolgál, ahol az olimpia informatikai hátterét és a fáklya tervezésének folyamatát ismerheti meg a nagyérdemű, míg 7 objektum áll majd a sportolók és kísérőik rendelkezésére kommunikációs célokra.

Természetesen nem szabad megfeledkezni a Formula 1-ről sem, ahol már harmadik éve van jelen a vállalat a Williams istálló szponzoraként és technikai szállítójaként. Gottlieb István hangsúlyozta - a száguldó cirkuszban kiemelten fontos a változó körülményekhez való gyors alkalmazkodás. A Williams telemetriai adatait egy Lenovo mainframe gyűjti össze, és elemzi. Korábban több cikkben is foglalkoztunk a témával. A Lenovo Magyarország vezérigazgatójának a sportághoz való viszonyát egy korábbi cikkünkben olvashatják.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.