Hirdetés
. Hirdetés

Szeszélyes szerverek

|

Töretlenül nő a felhőszolgáltatások iránti kereslet Európában, ezért az infrastruktúrapiac az egyes alszegmensek hullámzó teljesítményétől függetlenül tovább bővül az International Data Corporation (IDC) előrejelzése szerint. A vállalatok mind több digitalizációs projektet indítanak, de a sikeres átalakuláshoz a technológiával együtt az üzleti értéket és vezetést is át kell értékelniük, figyelmeztet a piacelemző.

Hirdetés

Idén jóval visszafogottabb ütemű növekedést látunk majd az európai informatikai és telekommunikációs (ICT-) piacon, vetíti előre az IDC fekete könyvének (Worldwide Black Book: Standard Edition) legfrissebb kiadása. Hagyományos hardverre, szoftverre, szolgáltatásokra és távközlésre az itteni szervezetek 921,9 milliárd dollárt költenek majd 2020-ban, ami éves szinten 2,2 százalékos bővülést hoz, szemben az előzetes adatok alapján 2019 egészében elért 4,1 százalékos növekedéssel.

Hirdetés

Hasonló trend rajzolódik ki akkor is, ha különválasztjuk az informatikai és a távközlési piacot, az európai IT-költés ugyanis a tavaly mért 6 százalékos bővülés után 2020-ban 3 százalékra fog lassítani. A piacelemző szerint ebben a világgazdaság kevésbé kedvező környezetén és a globális kereskedelmi háborúkon túl a brexit által előidézett bizonytalanság is közrejátszik, amely Nyugat- és Kelet-Európára egyaránt kihat.

Izmos infrastruktúra
Ennek ellenére az ICT-költés 2023-ra már 994 milliárd dollár fölé fog nőni Európában. Az IDC szerint a bővülés hajtóerejét elsősorban a szoftvermegoldások és a szolgáltatások piaca adja majd, mivel a vállalatok egyre több projektet indítanak működésük digitális átalakítására. A hardverek - PC-k, tabletek, perifériák és szerverek - gyengélkedő alszegmensei azonban visszafogják a teljes IT-piac teljesítményét.

Bár a személyi számítógépek a tavalyi évet 7,5 százalékos növekedéssel zárták, ez elsősorban a frissítési hullámnak köszönhető, amelyet a Windows 7 kifutása idézett elő a vállalati szektorban (Lásd Hét szűk esztendő… című keretes cikkünket. A Szerk.). A tabletpiac szűkült 2019-ben, de hosszabb távon szerény növekedésnek indulhat, mivel ezek az eszközök számos vállalati digitalizációs projektben jutnak fontos szerephez.

Az IT-infrastruktúra európai piaca - a hálózati eszközök szegmensét is beleértve - 16 százalékos bővülést hozott a szállítói bevételekben, és az IDC szerint ezt az egészséges tempót tartani fogja a 2023-ig ívelő előrejelzési időszak végéig. Lendületét elsősorban a felhőszolgáltatásokra és a szolgáltatókra fordított költés kitartó növekedésének köszönheti, mert a hardverszegmensek teljesítménye meglehetősen hullámzó. A tárolók 2018-as felívelése, amely mintegy 15 százalékos bővülést eredményezett abban az évben, idén lenullázódik, míg a szerverek két évvel ezelőtti, 20 százalék feletti szárnyalása 2020-ban 5 százalékos piaczsugorodásba zuhan.

Diktál a digitalizáció
Európai piacra adott technológiai előrejelzésében (European FutureScape 2020) az IDC arra hívja fel a vállalatvezetők figyelmét, hogy a digitális jövőre készülve a technológiával együtt az üzleti értéket és vezetést is át kell értékelniük. A sikeres transzformációhoz nemcsak azt kell eldönteniük, hogy működésüket milyen technológiai platformokra építsék, hanem azt is mérlegelniük kell, kiket vegyenek be digitális álomcsapatukba, miként teremtsék meg számukra az együttműködés és az innováció legjobb feltételeit, és hogyan mérjék a létrehozott üzleti értéket a pénzügyi mutatókon túl, az etikusság, a társadalmi és környezeti hasznosság mentén.

Az IDC tíz trendet emelt ki előrejelzésében, amelyet az európai vállalatvezetőknek érdemes lesz fokozott figyelemmel kísérniük az új évtized közepéig:

2020: Idén az európai szervezetek 271 milliárd dollárt költenek digitális átalakulásukra, de beruházásaik csupán 16 százaléka fog új bevételi forrásokat nyitni számukra.

2022: Az ötszáz legnagyobb európai vállalat 25 százalékának igazgatótanácsában 2022-ben már legalább két olyan tag foglal majd helyet, aki kiváló digitális üzleti képességekkel bír. A hálózatra csatlakozó eszközökről gyűjtött adatok akkor már 10,5 milliárd dolláros bevételi lehetőséghez juttatják ezt a vállalati kört. A következő, valamivel több mint két évben az összes európai szervezet 30 százaléka hoz létre új vezetői szerepköröket az informatikai, technológiai, digitális és innovációs igazgatói feladatok különböző kombinációiból. Akkorra az információbiztonsági igazgató (CISO) is üzleti vezetői szerepet kap, amelyben a digitális bizalom erősítése lesz a feladata. A kétezer legnagyobb európai vállalat 60 százaléka 2022-re a fő teljesítménymutatókat (KPI-ket) fő viselkedésmutatókra (KBI) cseréli az alkalmazottak és az ügyfelek nagyobb pártolására. A vállalatok harmada ugyanakkor ezen az időtávon belül nem tudja majd kellő agilitással felgyorsítani innovációját, mert a vállalati kultúra megfelelő fejlesztése helyett inkább csak utánozza versenytársait.

2023: Európában az intelligens folyamatautomatizálást célzó kezdeményezések 70 százaléka mesterséges intelligenciára fog építeni.

2024: A tőzsdére bevezetett európai vállalatok 50 százaléka éves jelentést tesz közzé az adatok, az automatizálás és a mesterséges intelligencia etikus használatáról.

2025: Ekkorra az európai szervezetek 60 százaléka már felhőalapú megoldásokkal modernizálja informatikai alaprendszereit, ami az üzleti hatékonyság 25 százalékos növekedését eredményezi.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.