Hirdetés
. Hirdetés

Szétszórt gépek, alkatrészek

|

2400 darab informatikai eszköz hiányát tárta fel egy amerikai kormányzati szervezetnél a szövetségi számvevőszék.

Hirdetés

A veteránügyi hivatal (U.S. Department of Veterans Affairs) négy székhelyén végzett vizsgálat során 2400 informatikai eszköz hiányát állapította meg a kormányzati ellenőrzés. Ezek között több tucat számítógép is van, amelyeken valószínű, hogy személyes információkat is tároltak. Az ellenőrzés feltárta azt is, hogy a leselejtezések során olyan merevlemezeket is eldobtak, amelyeken több száz amerikai katonai veterán nevét, társadalombiztosítási számát vagy kórtörténetét tárolták. A hiányzó eszközök értéke összesen 6,4 millió dollár.

Az ellenőrzés a 2005-2006-os pénzügyi évre vonatkozott, de egy korábbi audit ennél is több, 8600 eltűnt IT-eszközt állapított meg a veteránügyi hivatal öt másik székhelyén, 13,2 millió dollár értékben. A jelentés szerint a veteránügyi szervezetnél nincs arra vonatkozó előírás, hogy ki felelős az informatikai eszközökért. Sok eszköz hiányát hónapokig, sőt évekig nem jelentették a felsőbb szerveknek. Egyes esetekben a leselejtezésre kijelölt merevlemezeket több évig tárolták anélkül, hogy az adatokat letörölték volna - állapítja meg a jelentés.

Az amerikai törvényhozás régóta bírálja az informatikai eszközök nyilvántartását a veteránügyi hivatalnál. Tavaly májusban az egyik alkalmazott otthonából elloptak egy laptopot, amelyen 26,5 millió veterán és családtagjai adatait tárolták. A rendőrség később megtalálta a gépet. A hivatal közlése szerint új IT-eszköz menedzsment eljárást vezet be. A folyamat megkezdése után három hónappal már a hiányzó eszközök 90 százalékát megtalálták. Összeállítottak egy olyan kézikönyvet is, amelyben minden munkatársnak aláírásával kell igazolnia, hogy milyen eszközöket használ munkája során.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.